0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
115 g mąka pszenna
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
0,5 szt. sok z cytryny
2 szt. jajka
115 g cukier drobny
115 g masło
1 szt. czerwony barwnik
50 g cukier
Krem
0,5 szt. sok z cytryny
115 g masło
225 g cukier puder
4 łyżki śmietana 36%
250 g mascarpone

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babeczki komunijne

Macie jakiś sprawdzony przepis na pyszny krem? Kiedyś się robiło na bazie żółtek, potem na maśle a w tej chwili w modzie jest mascarpone.

  • 80 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Pewnie zastanawiacie się dlaczego komunijne 🙂 odpowiedź jest prosta bo nastał czas komunii 😀 a jako, że ostatnio na blogu dominuje kwaskowatość (limonki, cytryny i rabarbar) głupio by było dać kolejny przepis z cytrynowym smakiem 🙂

(Visited 91 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Oczywiście wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka najlepiej lekko ubić trzepaczką ręczną do jajek.
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dorzuć do mąki miękkie masło, cukier i jajka. Wszystko dokładnie zmiksuj przy użyciu miksera bądź blendera. Dodaj barwnik i ponownie wymieszaj by nie było smug.

2
Zrobione

Przełóż ciasto do 10 papilotek i piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie w rondelku wymieszaj cukier kryształ z sokiem z cytryny i podgrzewaj tak długo aż się cukier rozpuści. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia.
Babki po upieczeniu posmaruj przygotowaną glazurą cytrynową i odstaw na kratkę do ostygnięcia.

3
Zrobione

Czas na przygotowanie kremu. W misce połącz masło oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksuj aż masa będzie gładka. Dodaj śmietanę i dalej miksuj, i cały czas dodawaj powoli cukier puder. Na sam koniec dodaj barwnik i wszystko dokładnie zmiksuj.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj przestudzone babeczki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Babka limonkowa
następny
Energetyczne kulki
poprzendi
Babka limonkowa
następny
Energetyczne kulki

Dodaj komentarz