0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
1 szkl. jogurt naturalny
1 i 1/3 szkl. brązowy cukier
6 szt. jajka
2,5 łyżeczki proszek do pieczenia
3 szkl. mąka pszenna
1 szkl. olej
Krem
200 g masło
250 g mascarpone
4 łyżki cukier puder
2 łyżki mak mielony
1/2 szkl. mus z aronii

Babeczki z aronią

A wy jakie macie pomysły na ten przedziwny owoc? Aronia jest strasznie cierpka w smaku i najczęściej wykorzystuje się ją do nalewek.

  • 60 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Czy to dobry moment na ciasta z aronią? Jest trochę cierpka a sam sezon na owoce już się kończy, jednak ja trochę jej na krzaku jeszcze miałem, więc oprócz dżemu zrobiłem jeszcze takie oto babeczki. Nie są słodkie lecz delikatne w smaku, a dzięki aronii nabierają wyrazu. Życzę Wam smacznego i do zobaczenia częściej, bo już koniec remontu bliski! 🙂

(Visited 438 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

1. W misie miksera utrzyj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj jogurt naturalny w temperaturze pokojowej i dalej miksuj.
2. Do masy dodaj mąkę, proszek dopieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj na mniejszych obrotach.
3. Cienkim strumykiem wlej olej i dalej wszystko dokładnie miksuj.
4. Ciasto przełóż do papilotek (2/3 wysokości papilotki wypełnij masą) i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopnie na termoobiegu, do tzw. suchego patyczka.
5. Po upieczeniu ciastka przestudź na kratce.

2
Zrobione

Krem

1. Masło z cukrem utrzyj na jasną i puszystą masę.
2. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mak.
3. Następnie dodaj mascarpone podzielony na 3 części. Miksuj krótko.

3
Zrobione

W każdej babeczce zrób dołek i tak wlej mus z aronii. Teraz rękaw cukierniczy posmaruj musem z aronii, ale w taki sposób by były to 4 cienkie paski na ściance rękawa. Wypełnij rękaw kremem i udekoruj babeczki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Biszkopt z kremem orzeszkowym i słonecznikiem
następny
Fit batony orzechowe
poprzendi
Biszkopt z kremem orzeszkowym i słonecznikiem
następny
Fit batony orzechowe

Dodaj komentarz