0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Nadzienie
400 g śliwki żółte
1/4 łyżeczki cynamon
4 łyżki cukier
Ciasto
110 g mąka pszenna
110 g cukier
2 szt. jajka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
4 łyżki mleko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
110 g masło w temperaturze pokojowej
Krem chantilly
150 g śmietana 36%
1 laska wanilia
50 g cukier puder
1 łyżeczka żelatyna
1 łyżka zimna woda

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babeczki z śliwkami

Babeczki z żółtymi śliwkami to idealne połączenie jesienno-letnich klimatów.

  • 45 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

  • Nadzienie

  • Ciasto

  • Krem chantilly

Wskazówki

Udostępnij

Babeczki z śliwkami

Babeczki z śliwkami to takie trochę moje pożegnanie lata. Aura zdecydowanie nie sprzyja opalaniu, a też nie zachęca do wychodzenia z domu. Czekam z niecierpliwością na to, aż liście pozłocą się i nabiorą przepięknych barw. Jeżeli jeszcze wyjdzie słońce i nada im dodatkowego blasku tym bardziej będę szczęśliwy. Obiecałem sobie również, że w tym roku zrobię sesję zdjęciową w lesie, jednak każdy weekend wita mnie z deszczem więc muszę jeszcze poczekać trochę i mam nadzieję, że nie znikną mi wszystkie liście.

Babeczki, które przygotowałem mają w sobie odrobinę lata jak i początek jesieni. Lato to pyszne i słodkie owoce, a jesień się przedziera w odrobinie cynamonu, który po prostu uwielbiam. Nie byłbym sobą gdybym ich nie udekorował kremem, ale zdecydowałem się na zwykły i bardzo dobry krem chantily. Wy pewnie znacie go pod postacią kremu śmietanowego, jednak ja nauczyłem się wielu nowych rzeczy wiec i z Wami chciałem się podzielić fachowym słownictwem.

(Visited 91 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nadzienie

Śliwki pozbawcie pestek i pokrójcie na grubsze kawałki.
Na patelni 4 łyżki cukru skarmelizujcie (pozostawcie do momentu, aż zrobi się płynny i złoty - uwaga by nie przypalić!).
Na gorący karmel wrzućcie pokrojoną śliwkę, cynamon i karmelizujcie chwilę, aż owoce będą miękkie, lecz nie doprowadzajcie do ich całkowitego rozpadu. Odstawcie na bok do przestygnięcia.

2
Zrobione

Ciasto

Masło utrzyjcie z cukrem na jasną masę. W szklance roztrzepcie jajka i cały czas miksując masło wlewajcie cienkim strumieniem jajka. Dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszajcie by składniki się połączyły. Na sam koniec dodajcie mleko i ponownie wszystko wymieszajcie. Ciasto powinno swobodnie opadać z łyżki, lecz nie spływać z niej.
Ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyszprycujcie foremki tak mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczcie całość aż do momentu uzyskania złotego koloru, w temperaturze 170 stopni. Powinno to zająć około 15 minut. Po upieczeniu odstawcie na bok do wystygnięcia.

3
Zrobione

Krem chantilly

Żelatynę zalejcie wodą i odstawcie na bok do napęcznienia.
Śmietanę podgrzejcie razem z laską wanilii przeciętą wzdłuż. Śmietanę następnie włóżcie do lodówki tak na 2 godziny by porządnie się schłodziła. Po tym czasie ubijcie ją na sztywno i dodajcie cukier puder ciągle miksując. Na sam koniec dodajcie roztopioną żelatynę i ponownie zmiksujcie.

4
Zrobione

Składanie

W babeczce wytnijcie otwór (ja to zrobiłem za pomocą okrągłej tylko do szprycowania) i wypełnijcie otwór śliwkami. Na wierzch wyszprycujcie krem.

Gotowe!
Smacznego.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Lody fistaszkowe
poprzendi
Lody fistaszkowe
Tort jednorożec
następny
Tort jednorożec
Lody fistaszkowe
poprzendi
Lody fistaszkowe
Tort jednorożec
następny
Tort jednorożec

Dodaj komentarz