Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 68

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35
Babeczki z śliwkami - Ciastecznik. Z dodatkiem kremu Chantilly
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Nadzienie
400 g śliwki żółte
1/4 łyżeczki cynamon
4 łyżki cukier
Ciasto
110 g mąka pszenna
110 g cukier
2 szt. jajka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
4 łyżki mleko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
110 g masło w temperaturze pokojowej
Krem chantilly
150 g śmietana 36%
1 laska wanilia
50 g cukier puder
1 łyżeczka żelatyna
1 łyżka zimna woda

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babeczki z śliwkami

Babeczki z żółtymi śliwkami to idealne połączenie jesienno-letnich klimatów.

  • 45 minut
  • Serves 12
  • Easy

Ingredients

  • Nadzienie

  • Ciasto

  • Krem chantilly

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Babeczki z śliwkami

Babeczki z śliwkami to takie trochę moje pożegnanie lata. Aura zdecydowanie nie sprzyja opalaniu, a też nie zachęca do wychodzenia z domu. Czekam z niecierpliwością na to, aż liście pozłocą się i nabiorą przepięknych barw. Jeżeli jeszcze wyjdzie słońce i nada im dodatkowego blasku tym bardziej będę szczęśliwy. Obiecałem sobie również, że w tym roku zrobię sesję zdjęciową w lesie, jednak każdy weekend wita mnie z deszczem więc muszę jeszcze poczekać trochę i mam nadzieję, że nie znikną mi wszystkie liście.

Babeczki, które przygotowałem mają w sobie odrobinę lata jak i początek jesieni. Lato to pyszne i słodkie owoce, a jesień się przedziera w odrobinie cynamonu, który po prostu uwielbiam. Nie byłbym sobą gdybym ich nie udekorował kremem, ale zdecydowałem się na zwykły i bardzo dobry krem chantily. Wy pewnie znacie go pod postacią kremu śmietanowego, jednak ja nauczyłem się wielu nowych rzeczy wiec i z Wami chciałem się podzielić fachowym słownictwem.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Nadzienie

Śliwki pozbawcie pestek i pokrójcie na grubsze kawałki.
Na patelni 4 łyżki cukru skarmelizujcie (pozostawcie do momentu, aż zrobi się płynny i złoty - uwaga by nie przypalić!).
Na gorący karmel wrzućcie pokrojoną śliwkę, cynamon i karmelizujcie chwilę, aż owoce będą miękkie, lecz nie doprowadzajcie do ich całkowitego rozpadu. Odstawcie na bok do przestygnięcia.

2
Done

Ciasto

Masło utrzyjcie z cukrem na jasną masę. W szklance roztrzepcie jajka i cały czas miksując masło wlewajcie cienkim strumieniem jajka. Dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszajcie by składniki się połączyły. Na sam koniec dodajcie mleko i ponownie wszystko wymieszajcie. Ciasto powinno swobodnie opadać z łyżki, lecz nie spływać z niej.
Ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyszprycujcie foremki tak mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczcie całość aż do momentu uzyskania złotego koloru, w temperaturze 170 stopni. Powinno to zająć około 15 minut. Po upieczeniu odstawcie na bok do wystygnięcia.

3
Done

Krem chantilly

Żelatynę zalejcie wodą i odstawcie na bok do napęcznienia.
Śmietanę podgrzejcie razem z laską wanilii przeciętą wzdłuż. Śmietanę następnie włóżcie do lodówki tak na 2 godziny by porządnie się schłodziła. Po tym czasie ubijcie ją na sztywno i dodajcie cukier puder ciągle miksując. Na sam koniec dodajcie roztopioną żelatynę i ponownie zmiksujcie.

4
Done

Składanie

W babeczce wytnijcie otwór (ja to zrobiłem za pomocą okrągłej tylko do szprycowania) i wypełnijcie otwór śliwkami. Na wierzch wyszprycujcie krem.

Gotowe!
Smacznego.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Lody fistaszkowe
previous
Lody fistaszkowe
Tort jednorożec
next
Tort jednorożec
Lody fistaszkowe
previous
Lody fistaszkowe
Tort jednorożec
next
Tort jednorożec

Add Your Comment