0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt.
2 łyżki
1 szkl.
250 g
2 szt. Potrzebny będzie tylko sok
2 szkl.
1 łyżeczka

Babka cytrynowa

Musi być smacznie, szybko i łatwo. Czyli babka, idealna na każdą okazję

  • 55minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Nadchodzi świąteczny czas, więc i czas na babki. Osobiście uwielbiam cytrynę więc w połączeniu z babką musiało wyjść coś przepysznego. Samo w sobie ciasto jest puszyste i lekko cytrynowe.
Jako, że nie jest to babka drożdżowa poziom trudności nie jest zbyt wysoki.

(Visited 400 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ubij białka na bardzo gęstą pianę, a następnie dodaj roztopiony wrzący tłuszcz. Po 2 minutach ponownie ubij całość, aż składniki się połączą. Ubijając dodaj stopniowo: cukier, po 1 żółtku, skórkę z cytryny, sok oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito.

2
Zrobione

Formę do babki najlepiej jest wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wtedy ułatwi Ci to jej późniejsze wyciągnięcie.

Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz babkę przez 30-35 min z termoobiegiem. Babkę wyjmij gdy jej wierzch będzie lekko zrumieniony, a boki leciutko będą odstawać od brzegu formy.

Dobrze jest babkę schłodzić, i dopiero wtedy obsypać ją cukrem pudrem bądź przygotowanym uprzednio lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Ciastka czekoladowe z chili
następny
Brownie z mąką dyniową i pistacjami
poprzendi
Ciastka czekoladowe z chili
następny
Brownie z mąką dyniową i pistacjami

Dodaj komentarz