0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt.
2 łyżki
1 szkl.
250 g
2 szt. Potrzebny będzie tylko sok
2 szkl.
1 łyżeczka

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babka cytrynowa

Musi być smacznie, szybko i łatwo. Czyli babka, idealna na każdą okazję

  • 55minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Nadchodzi świąteczny czas, więc i czas na babki. Osobiście uwielbiam cytrynę więc w połączeniu z babką musiało wyjść coś przepysznego. Samo w sobie ciasto jest puszyste i lekko cytrynowe.
Jako, że nie jest to babka drożdżowa poziom trudności nie jest zbyt wysoki.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ubij białka na bardzo gęstą pianę, a następnie dodaj roztopiony wrzący tłuszcz. Po 2 minutach ponownie ubij całość, aż składniki się połączą. Ubijając dodaj stopniowo: cukier, po 1 żółtku, skórkę z cytryny, sok oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito.

2
Zrobione

Formę do babki najlepiej jest wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wtedy ułatwi Ci to jej późniejsze wyciągnięcie.

Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz babkę przez 30-35 min z termoobiegiem. Babkę wyjmij gdy jej wierzch będzie lekko zrumieniony, a boki leciutko będą odstawać od brzegu formy.

Dobrze jest babkę schłodzić, i dopiero wtedy obsypać ją cukrem pudrem bądź przygotowanym uprzednio lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Ciastka czekoladowe z chili
następny
Brownie z mąką dyniową i pistacjami
poprzendi
Ciastka czekoladowe z chili
następny
Brownie z mąką dyniową i pistacjami

Dodaj komentarz