Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Babka czekoladowa z serem
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto
3/4 szkl. kakao
150 g czekolada mleczna
1 łyżka kawa rozpuszczalna
3/4 szkl. ciepła woda
1 3/4 szkl. mąka pszenna
szczypta sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
175 g masło
2 szkl. brązowy cukier
1 łyżka ekstrakt waniliowy
5 szt. jajka
1 szkl. jogurt naturalny
Masa serowa
500 g ser półtłusty 3x mielony
1/2 szkl. cukier
1 szt. jajka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 łyżki mąka pszenna

Babka czekoladowa z serem

Nie jest to kolejne ciasto z serii: ser rzucany na ciasto. Oj nie! To było najbardziej paskudne ciasto jakie jadłem. Było suche, zapychające i zero przyjemności z jedzenia. Zupełnie inaczej niż tutaj.

  • 85 minut
  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Masa serowa

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

W moim mieszkaniu ostatnimi czasy bardzo popularne ciasto, ze względu na połączenie sera i ciasta czekoladowe. Czyli dla każdego coś dobrego, nie jest nazbyt trudna w wykonaniu, jednak wymaga dużej uwagi jeżeli chodzi o pieczenie bo nie trudno o zakalec przy tak dużej ilości ciężkich składników. Dosyć wilgotna, jednak smaczna. Jak dla mnie połączenie brownie + sernika. Zdecydowanie na tak! Oczywiście nie wyszła tak jak chciałem, bo odstęp między górną warstwą czekoladową a serem miał być większy, no ale nie wszystko wychodzi idealnie zawsze, Wam też nie musi. Najistotniejszy jest smak.

(Visited 460 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Masa serowa

Wszystkie składniki zmiksuj przy użyciu blendera na delikatną masę.

2
Done

Ciasto

Kakao, czekoladę, kawę dodaj do wrzącej wody i mieszaj tak długo aż składniki się rozpuszczą. Nie ma konieczności podgrzewania.

3
Done

Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodaj jogurt naturalny (dobrze by postał z 15 min w temperaturze pokojowej). Wymieszaj dokładnie.

4
Done

W osobnej misce utrzyj razem masło, cukier brązowy, ekstrakt waniliowy oraz jajka dodawane pojedynczo.

5
Done

Do masy z masła dodaj masę z czekolady. Wszystko razem zmiksuj.

6
Done

Na sam koniec dodaj sól oraz mąkę. Wszystko ponownie wymieszaj.

7
Done

Formę do babki wstaw do piekarnika i rozgrzej go do temperatury 180 stopni. Wyjmij formę i dobrze ją natłuść. Wlej do formy połowę ciasta, na środku rozłóż masę serową w formę wieńca, i na górę wylej pozostałą część ciasta czekoladowego.

8
Done

Piecz na termoobiegu przez 55-65 min. po 30-40 minutach warto zmniejszyć temperaturę do 170 stopni by ciasto z wierzchu nadmiernie się nie przypiekło.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Milkshake
next
Ciasteczka łakotki
previous
Milkshake
next
Ciasteczka łakotki

Add Your Comment