0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
3/4 szkl. kakao
150 g czekolada mleczna
1 łyżka kawa rozpuszczalna
3/4 szkl. ciepła woda
1 3/4 szkl. mąka pszenna
szczypta sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
175 g masło
2 szkl. brązowy cukier
1 łyżka ekstrakt waniliowy
5 szt. jajka
1 szkl. jogurt naturalny
Masa serowa
500 g ser półtłusty 3x mielony
1/2 szkl. cukier
1 szt. jajka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
2 łyżki mąka pszenna

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babka czekoladowa z serem

Nie jest to kolejne ciasto z serii: ser rzucany na ciasto. Oj nie! To było najbardziej paskudne ciasto jakie jadłem. Było suche, zapychające i zero przyjemności z jedzenia. Zupełnie inaczej niż tutaj.

  • 85 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Masa serowa

Wskazówki

Udostępnij

W moim mieszkaniu ostatnimi czasy bardzo popularne ciasto, ze względu na połączenie sera i ciasta czekoladowe. Czyli dla każdego coś dobrego, nie jest nazbyt trudna w wykonaniu, jednak wymaga dużej uwagi jeżeli chodzi o pieczenie bo nie trudno o zakalec przy tak dużej ilości ciężkich składników. Dosyć wilgotna, jednak smaczna. Jak dla mnie połączenie brownie + sernika. Zdecydowanie na tak! Oczywiście nie wyszła tak jak chciałem, bo odstęp między górną warstwą czekoladową a serem miał być większy, no ale nie wszystko wychodzi idealnie zawsze, Wam też nie musi. Najistotniejszy jest smak.

(Visited 146 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masa serowa

Wszystkie składniki zmiksuj przy użyciu blendera na delikatną masę.

2
Zrobione

Ciasto

Kakao, czekoladę, kawę dodaj do wrzącej wody i mieszaj tak długo aż składniki się rozpuszczą. Nie ma konieczności podgrzewania.

3
Zrobione

Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodaj jogurt naturalny (dobrze by postał z 15 min w temperaturze pokojowej). Wymieszaj dokładnie.

4
Zrobione

W osobnej misce utrzyj razem masło, cukier brązowy, ekstrakt waniliowy oraz jajka dodawane pojedynczo.

5
Zrobione

Do masy z masła dodaj masę z czekolady. Wszystko razem zmiksuj.

6
Zrobione

Na sam koniec dodaj sól oraz mąkę. Wszystko ponownie wymieszaj.

7
Zrobione

Formę do babki wstaw do piekarnika i rozgrzej go do temperatury 180 stopni. Wyjmij formę i dobrze ją natłuść. Wlej do formy połowę ciasta, na środku rozłóż masę serową w formę wieńca, i na górę wylej pozostałą część ciasta czekoladowego.

8
Zrobione

Piecz na termoobiegu przez 55-65 min. po 30-40 minutach warto zmniejszyć temperaturę do 170 stopni by ciasto z wierzchu nadmiernie się nie przypiekło.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Milkshake
następny
Ciasteczka łakotki
poprzendi
Milkshake
następny
Ciasteczka łakotki

Dodaj komentarz