0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1,5 szkl. mleko
0,5 szkl. cukier
70 g drożdże świeże
7,5 szkl. mąka pszenna
7 szt. żółtko
1 op. cukier wanilinowy
szczypta sól
50 g masło roztopione
5 łyżek olej
1 szt. skórka z cytryny
20 g rodzynki
1 szt. jajka

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babka drożdżowa

  • 240 minut
  • Porcji 1
  • Trudne

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Przyznam się Wam, że sceptycznie podchodzę do przepisów z czasopism dla gospodyń domowych. Niewiele w nich prawdy o cieście, więcej bzdur wypisanych przez ludzi, którzy nie mają pojęcia o pieczeniu. Jednak tym razem się skusiłem, zaciekawiła mnie nazwa “Paska – ukraińska baba wielkanocna”. No cóż nieco przerost formy nad treścią bo to bardzo dobre ciasto drożdżowe, co nie zmienia faktu, że wypiek udany a gazeta nabrała wartości w moich oczach. Szczerze polecam.

(Visited 91 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Zaczyn

Mleko proponuję podgrzać w mikrofalówce a potem odstawić na bok. Powinno być letnie ponieważ potem trafią do niego drożdże.
Teraz przygotuj zaczyn, czyli do 1/2 szklanki letniej wody dodaj rozkruszone drożdże oraz 1/2 łyżeczki cukru. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10 min.

2
Zrobione

W dużej misce wymieszaj zaczyn z letnim mlekiem oraz 2 i 1/2 szklanki mąki. Powinna wyjść nieco gęsta maź, przypominająca nieco śmietanę. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 min aby podwoiła swoją objętość.
W międzyczasie utrzyj żółtka z resztą cukru, cukrem wanilinowym, solą, stopionym i przestudzonym masłem oraz olejem. Konsystencja pożąda to gęsta masa podobna do tej, którą robiliśmy na kogel mogel :).

3
Zrobione

Teraz zaczyn, żółtka oraz 5 szklanek maki połącz razem i zagnieć ciasto. Gdy będzie już lekko pulchne i jednolite przełóż je do miski wysmarowanej oliwą, odstaw ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno to zająć około 2 godzin.

4
Zrobione

Po tym czasie wyłóż je na stolnicę opruszoną mąką i uderz je porządnie. Odetnij 1/3 masy i upleć z niej warkocz. Do 2/3 ciasta dodaj sparzone rodzynki i ponownie zagnieć. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem o średnicy 24 cm. Użyłem folii aluminiowej by podwyższyć brzegi formy bo wiedziałem, że mocno wyrośnie. Na górze rozłóż warkocz i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.

5
Zrobione

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.Ciasto posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem. Piecz 15 min w temperaturze 200 stopni a następnie 45 min w temperaturze 170. Proponuję przykryć wierzch folią aluminiową by się nadmiernie nie spiekła.
Po upieczeniu uchylcie drzwiczki i pozostawcie ciasto na 30 min, by odpoczęło.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Bajgle razowe
następny
Mazure chałwowy z bezą włoską
poprzendi
Bajgle razowe
następny
Mazure chałwowy z bezą włoską

Dodaj komentarz