Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Babka dyniowa z polewą kawową
0 0
Babka dyniowa z polewą kawową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Przyprawy do pure
2 łyżki cukier muscovado
2 łyżeczki cynamon
1/4 łyżeczki imbir
2 łyżki masło orzechowe
1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
3/4 szkl. cukier
Ciasto
425 g pure z dyni
3/4 szkl. cukier
3 szt. jajka
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szkl. mleko
1/3 szkl. oleju
2 szklanki mąka pszenna
2 łyzeczki proszek do pieczenia
Polewa
100 g masło
75 g nalewka kawowa
3 łyżki kakao

Babka dyniowa z polewą kawową

  • Medium

Ingredients

  • Przyprawy do pure

  • Ciasto

  • Polewa

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Babka dyniowa z polewą kawową

Babka dyniowa z polewą czekoladową to 2 skrajne jak dla mnie kombinacje. Dynia za którą nie przepadam i likier kawowy Saska (nie oszukujmy się jest to wódka). Jednak to co mogę Wam powiedzieć, to fakt, że pure dyniowe wyszło mi zajebiste. Miało w sobie tyle aromatu i smaku, że aż w całym domu pachniało. Zaczęło być na prawdę tak jesiennie.

Babka nie jest trudna w wykonaniu i powiedziałbym, że jest to jeden z tych przepisów jednogarnkowych. Metoda stara jak świat, suche do suchych, mokre do mokrych. Jeżeli zatem zapomnicie sposobu wykonania babki to najlepiej zapamiętać tą metodę. W wielu przypadkach jest to bardzo uniwersalny patent.

Babka sama  wsobie jest niesamowicie wilgotna i nawet jak miałem ją 2 dni na blacie, to nie wyschła. To jest zaleta domowych wypieków, że prędzej będą czerstwe niż spleśniałe. Uważam, że po tym właśnie poznać dobry wypiek. Jednak nie jesteśmy cudotwórcami i wiadomo, że jak ktoś ma ciasto z śmietaną i dużą ilością płynów to raczej niech nie liczy że ciasto zrobi się czerstwe 😉

Koniec bablaniny, czas pieczenia!

(Visited 352 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Pure z dyni

Proponuję by przygotować własne pure z dyni. W tym celu będziecie potrzebować obraną dynię (najlepiej piżmową) i wstawić ją do piekarnika na 40 minut. Upieczoną dynię po upieczeniu zblenduj na pulpę.
Pure z dyni przełóż do garnuszka i dodaj wszystkie przyprawy do dyni. Około 3 minut gotuj w garnuszku, często mieszając. Odstaw na bok do wystudzenia.

2
Done

Ciasto

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiej i wymieszaj razem.
W misie miksera jajka zmiksuj razem z cukrem, pure, olejem i mlekiem. Zmiksuj tylko do momentu połączenia składników. Na sam koniec dodaj do masy mąkę, sodę i proszek. Całość wymieszaj do momentu połączenia składników.

3
Done

Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą - jeżeli masz super formę z powłoką teflonową nie trzeba tego robić.
Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy i odstaw do wystygnięcia.

4
Done

Polewa

W garnuszku rozpuść masło z likierem i kakao. Podgrzewaj przez chwilę aż alkohol wyparuje. Odstaw na bok do wystygnięcia.
Przestudzoną babkę polej polewą.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Paris Brest
Rolada z bialym makiem
next
Rolada z białym makiem
previous
Paris Brest
Rolada z bialym makiem
next
Rolada z białym makiem

Add Your Comment