0 0
Babka herbaciana

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

3 szt. jajka
280 g cukier
70 g cukier brązowy
300 g masło
225 ml mleko
6 torebek herbata typ earl grey
15 g proszek do pieczenia 1 opakowanie
360 g mąka pszenna

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babka herbaciana

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Babka herbaciana

W jaki sposób wydobyć maksymalny, herbaciany smak z babki? Najprostszym sposobem  byłoby danie drobno zmielonej herbaty, jednak ten sposób mnie nie przekonuje, ze względu na gorycz i pływające wszędzie farfocle…

Infuzja jest rozwiązaniem! Co musicie zrobić? I czym jest infuzja? O tym dowiecie się wkrótce.

Sama infuzja to po części napar z wcześniej namoczonych ziół. Wykorzystamy podobny sposób jednak tym razem namaczać będziemy herbatę i najlepiej w takiej substancji, która dobrze przenosi smak i aromat. A co najlepiej przenosi powyższe elementy? Rzecz jasna tłuszcz! Dlatego też do przygotowania babki wykorzystamy masło i mleko i w nim będziemy moczyć naszą herbatę.

Do przygotowania pysznej herbacianej babki będziecie potrzebować dużej formy, ponieważ ilość ciasta jest dosyć spora. Jeżeli dużej formy nie posiadacie, przygotujcie babkę z połowy składników.

(Visited 247 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W rondelku rozpuść masło w mleku. Dodaj herbatę i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie wyciśnij całą esencję do mleka. Podgrzej ponownie mleko oraz masło.

2
Zrobione

W misie miksera utrzyj jajka z cukrem i brązowym cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlewaj cienkim strumieniem gorące masło z mlekiem (napar z herbaty). Dodaj do masy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość zmiksuj do połączenia składników.

3
Zrobione

Ciasto przelej do dużej formy na babkę i piecz przez około 40-45 minut, w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Babka piaskowa w polewie czekoladowej
poprzendi
Babka piaskowa w polewie czekoladowej
Piętrowy tort musowy
następny
Piętrowy tort musowy
Babka piaskowa w polewie czekoladowej
poprzendi
Babka piaskowa w polewie czekoladowej
Piętrowy tort musowy
następny
Piętrowy tort musowy

Dodaj komentarz