Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Babka herbaciana
0 0
Babka herbaciana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

3 szt. jajka
280 g cukier
70 g cukier brązowy
300 g masło
225 ml mleko
6 torebek herbata typ earl grey
15 g proszek do pieczenia 1 opakowanie
360 g mąka pszenna

Babka herbaciana

  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Babka herbaciana

W jaki sposób wydobyć maksymalny, herbaciany smak z babki? Najprostszym sposobem  byłoby danie drobno zmielonej herbaty, jednak ten sposób mnie nie przekonuje, ze względu na gorycz i pływające wszędzie farfocle…

Infuzja jest rozwiązaniem! Co musicie zrobić? I czym jest infuzja? O tym dowiecie się wkrótce.

Sama infuzja to po części napar z wcześniej namoczonych ziół. Wykorzystamy podobny sposób jednak tym razem namaczać będziemy herbatę i najlepiej w takiej substancji, która dobrze przenosi smak i aromat. A co najlepiej przenosi powyższe elementy? Rzecz jasna tłuszcz! Dlatego też do przygotowania babki wykorzystamy masło i mleko i w nim będziemy moczyć naszą herbatę.

Do przygotowania pysznej herbacianej babki będziecie potrzebować dużej formy, ponieważ ilość ciasta jest dosyć spora. Jeżeli dużej formy nie posiadacie, przygotujcie babkę z połowy składników.

(Visited 357 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

W rondelku rozpuść masło w mleku. Dodaj herbatę i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie wyciśnij całą esencję do mleka. Podgrzej ponownie mleko oraz masło.

2
Done

W misie miksera utrzyj jajka z cukrem i brązowym cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlewaj cienkim strumieniem gorące masło z mlekiem (napar z herbaty). Dodaj do masy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość zmiksuj do połączenia składników.

3
Done

Ciasto przelej do dużej formy na babkę i piecz przez około 40-45 minut, w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babka piaskowa w polewie czekoladowej
previous
Babka piaskowa w polewie czekoladowej
Piętrowy tort musowy
next
Piętrowy tort musowy
Babka piaskowa w polewie czekoladowej
previous
Babka piaskowa w polewie czekoladowej
Piętrowy tort musowy
next
Piętrowy tort musowy

Add Your Comment