0 0
Babka limonkowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2, 5 szkl. mąka pszenna
2 łyżeczka proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki sól
3 szt. jajka
1 szkl. cukier
1 szt. limonka
3/4 szkl. olej
Polewa
0,5 szt. limonka sok
1 szkl. cukier puder

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babka limonkowa

Do babek najlepiej jest używać foremek wcześniej nagrzanych w piekarniku, dzięki temu skórka będzie chrupiąca zarówno u góry jak i na dole ciasta.

  • 75 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Chciałbym Wam ofiarować coś więcej jeżeli chodzi o przepisy, jednak remont domu niesamowicie mnie absorbuje. Czasami problem nie tkwi w upieczeniu czegoś smacznego, a zrobieniu zdjęć. Światło naturalne jest dla mnie niczym błogosławieństwo, no ale niestety po godzinie 20 pozostaje tylko wredna żarówka. Mało czasu mam więc i staram się szybkie przepisy tworzyć, tym razem coś szybkiego i prostego. Babka limonkowa. Mam nadzieję, że zauroczy was lekka kwaskowość tego ciasta.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Oczywiście wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany do 180 stopni a w środku powinna znajdować się forma do babki wyłożona papierem do pieczenia. Do babek najlepiej jest wcześniej nagrzać foremkę.

2
Zrobione

W jednej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
W osobnej misce przy użyciu miksera ubij jajka z cukrem. Gdy masa będzie już jasna i delikatna dodaj limonkę, która została wcześniej sparzona i starta na oczkach do placków ziemniaczanych. Dodaj mleko, olej. Wszystko ciągle miksuj. Na sam koniec dodaj suche składniki i wszystko dokładnie wymieszaj.

3
Zrobione

Masę przelej do foremki o długości 25-30 cm i piecz przez 40-50 min.
Babkę zostaw w foremce do całkowitego wystudzenia.

4
Zrobione

Polewa

W miseczce wymieszaj sok z limkonki oraz cukier puder. Polej schłodzoną babkę lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Rabarbarowe łakotki
następny
Babeczki komunijne
poprzendi
Rabarbarowe łakotki
następny
Babeczki komunijne

Dodaj komentarz