0 0
Babka limonkowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2, 5 szkl. mąka pszenna
2 łyżeczka proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki sól
3 szt. jajka
1 szkl. cukier
1 szt. limonka
3/4 szkl. olej
Polewa
0,5 szt. limonka sok
1 szkl. cukier puder

Babka limonkowa

Do babek najlepiej jest używać foremek wcześniej nagrzanych w piekarniku, dzięki temu skórka będzie chrupiąca zarówno u góry jak i na dole ciasta.

  • 75 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Chciałbym Wam ofiarować coś więcej jeżeli chodzi o przepisy, jednak remont domu niesamowicie mnie absorbuje. Czasami problem nie tkwi w upieczeniu czegoś smacznego, a zrobieniu zdjęć. Światło naturalne jest dla mnie niczym błogosławieństwo, no ale niestety po godzinie 20 pozostaje tylko wredna żarówka. Mało czasu mam więc i staram się szybkie przepisy tworzyć, tym razem coś szybkiego i prostego. Babka limonkowa. Mam nadzieję, że zauroczy was lekka kwaskowość tego ciasta.

(Visited 145 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Oczywiście wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany do 180 stopni a w środku powinna znajdować się forma do babki wyłożona papierem do pieczenia. Do babek najlepiej jest wcześniej nagrzać foremkę.

2
Zrobione

W jednej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
W osobnej misce przy użyciu miksera ubij jajka z cukrem. Gdy masa będzie już jasna i delikatna dodaj limonkę, która została wcześniej sparzona i starta na oczkach do placków ziemniaczanych. Dodaj mleko, olej. Wszystko ciągle miksuj. Na sam koniec dodaj suche składniki i wszystko dokładnie wymieszaj.

3
Zrobione

Masę przelej do foremki o długości 25-30 cm i piecz przez 40-50 min.
Babkę zostaw w foremce do całkowitego wystudzenia.

4
Zrobione

Polewa

W miseczce wymieszaj sok z limkonki oraz cukier puder. Polej schłodzoną babkę lukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Rabarbarowe łakotki
następny
Babeczki komunijne
poprzendi
Rabarbarowe łakotki
następny
Babeczki komunijne

Dodaj komentarz