0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
100 g masło roztopione
200 g cukier
4 szt. jajka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
3 szkl. mąka pszenna
0,5 łyżeczki sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki soda oczyszczona
1 szkl. maślanka

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babka maślana

Jak dla mnie każda babka musi mieć polewę. Najprostsza wersja too cukier puder + sok z cytryny. A wy jakie macie szybkie polewy do ciast?

  • 100 minut
  • Porcji 16
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Uf, jednak mi się udało jeszcze przed świętami dodać babkę. No bo czym byłyby święta wielkanocne bez babki? Teraz klasyczna, maślana babka z odrobiną soku z cytryny. Uwielbiam te ciasta, bo nie wymagają zbyt wiele wysiłku, a świetnie smakują. No i jak ja to określam, są to dania jednogarnkowe.
Życzę Wam Wesołych Świąt!

(Visited 105 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nagrzej piekarnik do temperatury 165 stopni wraz z formą w środku. Jeżeli posiadacie formę silikonową, bądź metalową powlekaną silikonem to nie trzeba jej nasmarować tłuszczem i bułką tartą, w przeciwnym wypadku zróbcie to.

2
Zrobione

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce mikserem na niskich obrotach (tak mniej więcej 30 sekund) następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj całość przez 3 minuty.
Przelej masę do formy i piecz przez 65-70 min w temperaturze 165 stopni. Po tym czasie odstaw babkę do ostygnięcia.

3
Zrobione

Lukier

Przygotuj lukier z 4 łyżek cukru pudru i 2 łyżeczek soku z cytryny. Polej babkę.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Mazurek kajmakowy z rodzynkami
Sernik brzoskwiniowy
następny
Sernik brzoskwiniowy
poprzendi
Mazurek kajmakowy z rodzynkami
Sernik brzoskwiniowy
następny
Sernik brzoskwiniowy

Dodaj komentarz