0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
100 g masło roztopione
200 g cukier
4 szt. jajka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
3 szkl. mąka pszenna
0,5 łyżeczki sól
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki soda oczyszczona
1 szkl. maślanka

Babka maślana

Jak dla mnie każda babka musi mieć polewę. Najprostsza wersja too cukier puder + sok z cytryny. A wy jakie macie szybkie polewy do ciast?

  • 100 minut
  • Porcji 16
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Uf, jednak mi się udało jeszcze przed świętami dodać babkę. No bo czym byłyby święta wielkanocne bez babki? Teraz klasyczna, maślana babka z odrobiną soku z cytryny. Uwielbiam te ciasta, bo nie wymagają zbyt wiele wysiłku, a świetnie smakują. No i jak ja to określam, są to dania jednogarnkowe.
Życzę Wam Wesołych Świąt!

(Visited 215 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nagrzej piekarnik do temperatury 165 stopni wraz z formą w środku. Jeżeli posiadacie formę silikonową, bądź metalową powlekaną silikonem to nie trzeba jej nasmarować tłuszczem i bułką tartą, w przeciwnym wypadku zróbcie to.

2
Zrobione

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce mikserem na niskich obrotach (tak mniej więcej 30 sekund) następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj całość przez 3 minuty.
Przelej masę do formy i piecz przez 65-70 min w temperaturze 165 stopni. Po tym czasie odstaw babkę do ostygnięcia.

3
Zrobione

Lukier

Przygotuj lukier z 4 łyżek cukru pudru i 2 łyżeczek soku z cytryny. Polej babkę.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Mazurek kajmakowy z rodzynkami
Sernik brzoskwiniowy
następny
Sernik brzoskwiniowy
poprzendi
Mazurek kajmakowy z rodzynkami
Sernik brzoskwiniowy
następny
Sernik brzoskwiniowy

Dodaj komentarz