0 0
Babka z Baileys

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
3 szt. jajka
2 szkl. mąka pszenna
1 łyżeczka sól
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki soda oczyszczona
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
0,5 szkl. jogurt naturalny
1 szkl. likier Baileys
0,33 szkl. kakao
1 szkl. olej
1,5 szkl. brązowy cukier

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babka z Baileys

Czy staracie się eksperymentować z ciastem babkowym czy wolicie klasykę? Może warto dodać smakowy alkohol do niej?

  • 60 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kto zabroni nam się rozgrzać w zimowy wieczór odrobiną likieru? No nikt nie zabroni, a dlaczego nie doprawić tego odrobiną babki z likierem? No takiej rozpusty to już nikt nam nie zabroni. A jak dołożymy do tego czekoladę? O rany! Ile pyszności w odrobinie ciasta. Jak już mamy grzeszyć to na całego, po co się ograniczać. Przepis jak to na babkę nie jest nazbyt wymagający. Jednak z tego zdjęcia jestem nadzwyczaj dumny, ponieważ to dzięki niemu udało mi się wygrać konkurs organizowany przez Baileys i Kingę Paruzel. Już wkrótce wielkie wspólne gotowanie!

(Visited 29 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nagrzej piekarnik do 190 stopni i włóż do środka formę na babkę.
W średniej misce ubij przy użyciu miksera oliwę i brązowy cukier. Ciągle miksując dodawaj po 1 jajku, nie przerywaj miksowania przez ten czas. Dodaj ekstrakt waniliowy.
W małej misce wymieszaj dokładnie jogurt naturalny z likierem.

2
Zrobione

W dużej misce przesiej wszystkie suche składniki i je wymieszaj dokładnie. Masę z likierem dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj a następnie wszystko razem połącz i przemieszaj dokładnie by powstała jednolita masa. Wyciągnij z piekarnika formę, zmniejsz temperaturę do 170 stopni i wlej do niej ciasto. Całość piecz przez 40-45 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na 10 min a po tym czasie ostudź na kratce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Chleb z pesto bazyliowym
następny
Chrust
poprzendi
Chleb z pesto bazyliowym
następny
Chrust

Dodaj komentarz