0 0
Babka z Baileys

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
3 szt. jajka
2 szkl. mąka pszenna
1 łyżeczka sól
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki soda oczyszczona
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
0,5 szkl. jogurt naturalny
1 szkl. likier Baileys
0,33 szkl. kakao
1 szkl. olej
1,5 szkl. brązowy cukier

Babka z Baileys

Czy staracie się eksperymentować z ciastem babkowym czy wolicie klasykę? Może warto dodać smakowy alkohol do niej?

  • 60 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kto zabroni nam się rozgrzać w zimowy wieczór odrobiną likieru? No nikt nie zabroni, a dlaczego nie doprawić tego odrobiną babki z likierem? No takiej rozpusty to już nikt nam nie zabroni. A jak dołożymy do tego czekoladę? O rany! Ile pyszności w odrobinie ciasta. Jak już mamy grzeszyć to na całego, po co się ograniczać. Przepis jak to na babkę nie jest nazbyt wymagający. Jednak z tego zdjęcia jestem nadzwyczaj dumny, ponieważ to dzięki niemu udało mi się wygrać konkurs organizowany przez Baileys i Kingę Paruzel. Już wkrótce wielkie wspólne gotowanie!

(Visited 114 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nagrzej piekarnik do 190 stopni i włóż do środka formę na babkę.
W średniej misce ubij przy użyciu miksera oliwę i brązowy cukier. Ciągle miksując dodawaj po 1 jajku, nie przerywaj miksowania przez ten czas. Dodaj ekstrakt waniliowy.
W małej misce wymieszaj dokładnie jogurt naturalny z likierem.

2
Zrobione

W dużej misce przesiej wszystkie suche składniki i je wymieszaj dokładnie. Masę z likierem dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj a następnie wszystko razem połącz i przemieszaj dokładnie by powstała jednolita masa. Wyciągnij z piekarnika formę, zmniejsz temperaturę do 170 stopni i wlej do niej ciasto. Całość piecz przez 40-45 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na 10 min a po tym czasie ostudź na kratce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Chleb z pesto bazyliowym
następny
Chrust
poprzendi
Chleb z pesto bazyliowym
następny
Chrust

Dodaj komentarz