0 0
Babka z sercem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Różowe ciasto
3 szklanki mąka pszenna
4 szt. jajka
4 łyżki ciepła woda
1 szkl. cukier
1 szkl. olej
2 łyżeczki proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki sól
1 szkl. mleko
1 opakowanie galaretka truskawkowa
kilka kropel czerwony barwnik
Ciemne ciasto
4 szt. jajka
200 g masło
1 szkl. cukier
1/2 szkl. zimna woda
5 łyżek kakao
1,5 szkl. mąka pszenna
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia

Babka z sercem

  • Średnie

Składniki

  • Różowe ciasto

  • Ciemne ciasto

Wskazówki

Udostępnij

Babka z sercem

Babka z sercem to tzw. hidden cake – czyli ciasto z ukrytą niespodzianką w środku. Ja postanowiłem umieścić w środku zapieczoną babkę z wyciętym sercem. Niby takie proste ale jakże efektowne.

Ja nie dawałem zbyt dużo barwnika do środka, a jedynie galaretkę wiśniową. W sumie wyszło mi nie zamierzone ombre, ale babka wygląda ślicznie.

Samo ciasto jest dosyć wilgotne w środku i przyjemnie się je kroi. Nie jest skomplikowane w wykonaniu, a smakuje bardzo dobrze – mogę śmiało powiedzieć, że produkt był testowany na ludziach.

Co Wam będzie potrzebne do przygotowania tego ciasta? Forma keksówka, taka najzwyklejsza w świecie. Proponuję by ciasto wcześniej natłuścić i obsypać bułką tartą by sama babka swobodnie wyszła z formy po upieczeniu.

(Visited 165 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto serce

W misie miksera utrzyj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj do jajek mleko i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem.
Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze zmiksuj. Podczas miksowania dodawaj cały czas olej. Najlepiej wlewaj go cienkim strumykiem cały czas miksując ciasto na wysokich obrotach. Na sam koniec dodaj ciepłą wodę i ponownie wszystko dobrze zmiksuj. Wsyp galaretkę i barwnik i zmiksuj tylko do połączenia.

2
Zrobione

Ciasto wlej do foremki keksówki i piecz przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Piecz ciasto w temperaturze 170 stopni, na termoobiegu.
Po upieczeniu wystudź dobrze ciasto.
Wystudzone ciasto pokrój nożem w plastry. Z każdego kawałka wykrój serce przy pomocy wykrawarki.

3
Zrobione

Ciasto ciemne

W garnuszku podgrzej masło razem z cukrem, kakao i wodą. Podgrzewaj tak długo aż całkowicie się rozpuści masło, a masa lekko zagotuje. Odstaw masę do wystudzenia.
Przełóż masę do miski i wbijaj po 1 żółtku ciągle miksując.
Dodaj przesiane pozostałe suche składniki i całość wymieszaj.
W dużej misce ubij na sztywno białka i połącz je z ciemną masą.

4
Zrobione

Składanie

W keksówce ułóż na dnie wycięte serca (pionowo) tak by szpic był skierowany ku górze.
Serca zalej ciemną masą i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni i piecz do tzw. suchego patyczka (przez około 50 minut). Po upieczeniu ciasto możesz polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pączki gniazdka
Kawowe ptysie z kruszonka
następny
Kawowe ptysie z kruszonką
poprzendi
Pączki gniazdka
Kawowe ptysie z kruszonka
następny
Kawowe ptysie z kruszonką

Dodaj komentarz