Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 68

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35
Babkowa kurka - Ciastecznik. Tradycyjna babka z formy
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2 szt. jajka
120 g masło
0.5 szkl. cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
szczypta sól
1.25 szkl. mąka pszenna
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babkowa kurka

Jeżeli chcecie by ciasto miało ciekawszy smak, to dodajcie odrobinę skórki z cytryny bądź musu truskawkowego.

  • 50 minut
  • Serves 1
  • Easy

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Babkowa kurka

Babkowa kurka to po prostu najzwyklejszy baranek z formy cynowej. Ja ostatnio kupiłem je dosyć okazyjnie bo aż 3 rodzaje za zaledwie 100 zł. Pośród nich między innymi znalazła się kurka. Wiem, że tradycją jest wykorzystanie formy baranka, jednak jak pewnie już zauważyliście rzadko kiedy robię coś tak jak wszyscy.

No i by móc dalej eksperymentować to wyobraźcie sobie kolor Waszego wypieku jak np dodacie odrobinę soku z buraków. A może by tak poszaleć i dodać odrobinę soki z szpinaku? Dobierzcie kolor kurki do Waszego wystroju wielkanocnego. Życzę Wam udanych eksperymentów!

(Visited 298 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka natomiast zmiksuj z połową cukru i masłem na jasną i puszystą masę.

2
Done

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj pozostały cukier pod koniec ubijania w 4 partiach (co 1 minutę).

3
Done

Do masy z żółtek i masła dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Na sam koniec dodaj białka i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

4
Done

Ciasto przełóż do formy kurki natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, na termoobiegu.
Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia. Najlepiej na całą noc.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Pomarańczmisu
previous
Pomarańczmisu
Makowe króliczki
next
Makowe króliczki
Pomarańczmisu
previous
Pomarańczmisu
Makowe króliczki
next
Makowe króliczki

Add Your Comment