0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
50 g migdały
50 g suszona żurawina
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
85 g cukier muscovado
1 szt. jajka
140 g mąka pszenna
1 łyżeczka przyprawa piernikowa
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Biscotti korzenne

Chrupiące, oj jak bardzo chrupiące! Skąd pomysł? Z cudownej restauracji w Opolu, tam były przeeeepyszne.

  • 40 minut
  • Serves 24
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Po świątecznym wypadzie naszła mnie ochota na upieczenie biscotti, do pysznej herbaty dostarczono mi właśnie to chrupiące cudeńko. Mocno waniliowe i pysznie chrupiące. Pomyślałem sobie, że do herbaty w sumie rewelacyjnie by pasowało biscotti o korzennej nucie, dzięki czemu herbata stałaby się jeszcze smaczniejsza. No i długo nie myśląc, zrobiłem i było pyszne i znikło błyskawicznie.

(Visited 48 times, 48 visits today)

Steps

1
Done

W dużej misce ubij jajko z cukrem na jasną i puszystą masę, przesiej mąkę, proszek do pieczenia, oraz przyprawy korzenne do masy jajecznej. Posiekane orzechy wymieszaj razem z żurawiną i wsyp do wcześniej przygotowanej masy jajecznej.

2
Done

Następnie z ciasta uformuj z wałeczek o długości mniej więcej 24 cm i delikatnie go spłaszcz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po tym czasie wyjmij ciasto nie wyłączając piekarnika, i pozostaw je do ostygnięcia na 4 min.

3
Done

Gdy będzie już ostudzone pokrój je na kromki, ułóż ponownie na papierze do pieczenia i piecz ponownie przez 10 min, aż nabiorą koloru.
Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Placek z owocami i kruszonką
next
Metrowiec
previous
Placek z owocami i kruszonką
next
Metrowiec

Add Your Comment