0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
200 g masło
4 szkl. mąka pszenna
1 szkl. śmietana 12%
1,5 szkl. cukier
0,5 szt. sok z cytryny
5 szt. jajka
300 g czerwona porzeczka
3,5 łyżeczki proszek do pieczenia

Błyskawiczny porzeczkowiec

Jeżeli dodacie do ciasta więcej cytryny oraz czarną porzeczkę, nabierze całkowicie innego smaku!

  • 75 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Powiem Wam szczerze, że mam już coraz mniej czasu. Remont zbliża się ku końcowi (nareszcie!), a co za tym idzie muszę poświęcać więcej czasu na malowanie ścian niż na gotowanie i pieczenie. Może i dobrze bo na zewnątrz jest z 30 stopni. Gdybym miał w swoim mieszkaniu uruchomić jeszcze piekarnik to bym chyba się rozpłynął, tak jak moje dzisiejsze rumowe kulki w czekoladzie :(. Dlatego też staram się wykorzystać każdy dzień w maksymalny sposób, ciasta muszą być szybkie i smaczne. To akurat jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo szybko się je robi. Musicie uważać tylko na zakalca!

(Visited 103 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Owoce dobrze umyj i obierz. Oczywiście wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a moja szklanka to zawsze ma 250ml. Do masła dodaj wszystkie składniki oprócz owoców. Wszystko dokładnie wymieszaj

2
Zrobione

Przełóż ciasto do formy o średnicy 34 cm. Rozłóż na wierzchu owoce. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem przez 45 min, lub do tak zwanego suchego patyczka.

3
Zrobione

Ciasto przestudź i mocno obsyp cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Jabłecznik z kremem budyniowym
następny
Lody orzechowe
poprzendi
Jabłecznik z kremem budyniowym
następny
Lody orzechowe

Dodaj komentarz