0 0
Brownie z kremem mascarpone

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
150 g czekolada gorzka
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukier
1/3 szklanki mleko
1/3 szklanki czerwone wino
1/2 szklanki mąka pszenna
3 szt. jajka
Krem
250 g mascarpone
150 g biała czekolada
Dodatkowo
100 g maliny

Brownie z kremem mascarpone

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Brownie z kremem mascarpone

Dziś postanowiłem pójść w klasykę. W najbardziej sprawdzonych połączeniach, i coś co pozwoli cieszyć się pysznym ciastem każdemu z Was. Bardzo zależało mi na tym by nieco wyciągnąć smak gorzkiej czekolady w brownie. Postanowiłem zatem do ciasta dodać czerwonego wina. W sumie najlepiej sprawdzi się takie wytrawne bo chyba każdy wie do czego służą wytrawne wina (do podlewania mięsa podczas smażenia lub do ciast, kto to w ogóle pije? Przecież to wykrzywia usta!). Słodkie wino niech Wam służy jako dodatek podczas pieczenia w odrębnym kieliszku 🙂

Najczęściej stosowany krem przez was to właśnie ten na bazie mascarpone i samej czekolady. Nie ma tam śmietany i też ryzko że coś się zepsuje jest mniejsze. Możecie kupić ulubioną czekoladę (mleczną, gorzką, karmelową, białą, z orzechami!), rozpuścić i po prostu wymieszać z mascarpone.

Co do brownie z kremem mascarpone? Owoce!  Na wierzch do dekoracji i do przełamania smaku czekolady, świetnie się nadadzą owoce. Mogą to być maliny (tak jak u mnie) ale świetnie będą pasować również wiśnie czy jeżyny.

Zatem kochani zacznijmy pieczenie!

(Visited 285 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Jajka roztrzep razem z cukrem.
W osobnej miseszcze rozpuść 100 g czekolady w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając jajka, wlej czekoladę cienkim strumieniem. Dodaj przesianą mąkę do masy i wymieszaj.
Ciągle mieszając wlej cienkim strumieniem mleko a następnie wino. Dodaj resztę posiekanej czekolady i kakao.

2
Zrobione

Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
Do formy o średnicy 18 cm wlej ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25 minut z opcją termoobiegu. Po upieczeniu odstaw cioasto do wystudzenia.

3
Zrobione

Krem

Rozpuść czekoladę. Ciągle mieszając trzepaczką mascarpone wlewaj cienkim strumieniem czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozprowadź krem na wierzchu ciasta i ułoż maliny.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Beza z kremem malinowym 5
poprzendi
Beza z kremem malinowym
następny
Drozdżowe z rabarbarem, bezą i kruszonką
Beza z kremem malinowym 5
poprzendi
Beza z kremem malinowym
następny
Drozdżowe z rabarbarem, bezą i kruszonką

Dodaj komentarz