Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Brownie z mąką dyniową i pistacjami
  • Home
  • Babki
  • Brownie z mąką dyniową i pistacjami
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
120 g pestki dyni
200 g czekolada gorzka mogą być również kropelki czekoladowe
3 szt. jajka
100 g masło
50 g pistacje
100 g cukier

Brownie z mąką dyniową i pistacjami

Czekolada! Czy wyobrażacie sobie świat bez jej udziału!

  • 55 minut
  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Nie mam pojęcia czy „mąka dyniowa” jest dietetyczna czy też nie. Jednak w tym cieście zwykłej mąki nie znajdziecie, a ciasto jest tak mocno czekoladowe, że aż klei się do podniebienia. Czy ciasto jest słodkie? Raczej nie. Dzięki lekko słonym pistacjom nabiera wyrazu.

(Visited 166 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przed rozpoczęciem pracy przygotuj wcześniej składniki. Powinny one mieć temperaturę pokojową. Pestki dyni zmiel w młynku elektrycznym, osobno 100 g oraz 20 g. Tak otrzymasz mąkę dyniową. Większą część dodasz do ciasta a mniejsza posłuży do dekoracji. Pistacje obierz, a następnie przy użyciu moździerza, zetrzyj je na drobne kawałki (możesz użyć młynka elektrycznego ale tylko przez chwilę, ponieważ jeżeli zbyt długo będziesz je mielić, wydzieli się tłuszcz i nie będzie możliwości posypania nimi wierzchu). Pistacje posłużą do dekoracji ponieważ ich kolor jest intensywniejszy niż zmielonych pestek dyni. Po połączeniu z mąką dyniową samo ciasto po udekorowaniu nabierze charakteru.

2
Done

Czekoladę (100 g) wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej. Pamiętaj, że czekolada deserowa topi się w niższej temperaturze niż mleczna (jest to około 50 stopni). Najlepiej masło pokrój w kostkę, i dodaj połamaną czekoladę. Całość zdejmij z ognia i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Dodaj roztrzepane żółtka (pojedynczo), oraz dodaj 100 g zmielonych pestek dyni.

3
Done

Białka z jajek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodawaj porcjami cukier, aż masa będzie błyszcząca i lekko ciągnąca.
Do masy czekoladowej dodaj ¼ część ubitych białek, i całość wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj resztę, a na sam koniec kropelki czekoladowe (bądź czekoladę posiekaną w drobną kostkę).

4
Done

Wyłóż formę o wymiarach 20x20 papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż do formy i całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Kiedy brownie będzie już w miarę chłodne udekoruj je wcześniej przygotowanymi zmielonymi pistacjami i mąką dyniową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Babka cytrynowa
next
Lemon curd
previous
Babka cytrynowa
next
Lemon curd

Add Your Comment