0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
120 g pestki dyni
200 g czekolada gorzka mogą być również kropelki czekoladowe
3 szt. jajka
100 g masło
50 g pistacje
100 g cukier

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Brownie z mąką dyniową i pistacjami

Czekolada! Czy wyobrażacie sobie świat bez jej udziału!

  • 55 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Nie mam pojęcia czy „mąka dyniowa” jest dietetyczna czy też nie. Jednak w tym cieście zwykłej mąki nie znajdziecie, a ciasto jest tak mocno czekoladowe, że aż klei się do podniebienia. Czy ciasto jest słodkie? Raczej nie. Dzięki lekko słonym pistacjom nabiera wyrazu.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przed rozpoczęciem pracy przygotuj wcześniej składniki. Powinny one mieć temperaturę pokojową. Pestki dyni zmiel w młynku elektrycznym, osobno 100 g oraz 20 g. Tak otrzymasz mąkę dyniową. Większą część dodasz do ciasta a mniejsza posłuży do dekoracji. Pistacje obierz, a następnie przy użyciu moździerza, zetrzyj je na drobne kawałki (możesz użyć młynka elektrycznego ale tylko przez chwilę, ponieważ jeżeli zbyt długo będziesz je mielić, wydzieli się tłuszcz i nie będzie możliwości posypania nimi wierzchu). Pistacje posłużą do dekoracji ponieważ ich kolor jest intensywniejszy niż zmielonych pestek dyni. Po połączeniu z mąką dyniową samo ciasto po udekorowaniu nabierze charakteru.

2
Zrobione

Czekoladę (100 g) wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej. Pamiętaj, że czekolada deserowa topi się w niższej temperaturze niż mleczna (jest to około 50 stopni). Najlepiej masło pokrój w kostkę, i dodaj połamaną czekoladę. Całość zdejmij z ognia i pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Dodaj roztrzepane żółtka (pojedynczo), oraz dodaj 100 g zmielonych pestek dyni.

3
Zrobione

Białka z jajek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodawaj porcjami cukier, aż masa będzie błyszcząca i lekko ciągnąca.
Do masy czekoladowej dodaj ¼ część ubitych białek, i całość wymieszaj. Gdy składniki się połączą dodaj resztę, a na sam koniec kropelki czekoladowe (bądź czekoladę posiekaną w drobną kostkę).

4
Zrobione

Wyłóż formę o wymiarach 20x20 papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż do formy i całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Kiedy brownie będzie już w miarę chłodne udekoruj je wcześniej przygotowanymi zmielonymi pistacjami i mąką dyniową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Babka cytrynowa
następny
Lemon curd
poprzendi
Babka cytrynowa
następny
Lemon curd

Dodaj komentarz