0 0
Brownie z sadu

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Brownie
100 g masło
2 sztuki jajka
200 g czekolada gorzka
100 g cukier
1,5 szt. jabłka
0.5 szkl. cydr
100 g mąka pszenna
Krem
150 g czekolada gorzka
2 łyżki masło
100 g śmietana 36%
4 łyżki cukier
Mus czekoladowy
1 puszka mleko kokosowe
50 g czekolada mleczna
50 g cukier puder
250 g mascarpone
Polewa czekoladowa
65 g kakao
120 g śmietana 36%
200 g cukier
50 g czekolada gorzka

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Brownie z sadu

Brownie i 2 kremy, każdy o innej gęstości i innym smaku.

  • 120 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Brownie

  • Krem

  • Mus czekoladowy

  • Polewa czekoladowa

Wskazówki

Udostępnij

Brownie z sadu

Brownie z sadu to nieco zmodyfikowany przepis, który przygotowałem do 1 odcinka Bake Off – Ale Ciacho! Oczywiście zmodyfikowałem i tak już wymyślny przepis po sugestiach jurorów. Rzecz jasna takich rzeczy zrobić w programie już nie mogę no bo jak. Przecież było już po fakcie?!

Założenie było takie by moje ciasto wraz z każdą warstwą stawało się co raz lżejsze. Zaczynać się ma od wytrawnego brownie, następnie przechodzić przez mocny i zwarty krem paryski a na końcu mus czekoladowy na bazie mleka kokosowego.

Postaram się z Wami podzielić swoimi wspomnieniami z programu, póki je jeszcze pamiętam bo już niebawem wszystko zapomnę… no tak, skleroza to mi obca nie jest. Podczas konkurencji technicznej czytałem chyba przepis 30 razy, a podczas rozmów zapominałem co chwilę temu przeczytałem! Chciałem powiedzieć Wam, że konkurencje techniczne to nie tylko przepis napisany na kartce, ale też pełno nieścisłości! O tak! To wszystko celowo, by nie było zbyt prosto…

Zaczynając od początku, ja i 11 wspaniałych ludzi! Każdy z nich z innymi umiejętnościami i innym podejściem do życia. Piotr to dla mnie niesamowity dzieciak! Wyobraźcie sobie, że ma 18 lat i robi takie rzeczy o których ja nawet nie śniłem w jego wieku. Monika, dla mnie przykład niesamowitej pozytywnej energii! To dzięki niej wyrabiam się w czasie, no bo nadaje ona takie tempo, że wszyscy są daleko w tyle a ona już prawie kończy.

 

(Visited 829 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Brownie

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce (co 30 sekund mieszając całość). Przestudź lekko. Jajka z połową zredukowanego cydru roztrzep w osobnej misce, wlej je cienkim strumieniem do masy czekoladowej ciągle mieszając. Dodaj cukier oraz przesianą mąkę. Całość delikatnie wymieszaj. Jabłka pokrój w większą kostkę i podsmaż na patelni z cydrem, przestudź i dodaj do ciasta. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.   

2
Zrobione

Krem czekoladowy

Śmietanę podgrzej, lecz nie doprowadź do zagotowania. Rozpuść w niej stopniowo czekoladę, do jeszcze ciepłej masy dodaj masło i wszystko wymieszaj. Powinno się uzyskać błyszczącą czekoladową masę. Wstaw do lodówki na około godzinę by dobrze się schłodziło. Ubij następnie do uzyskania konsystencji kremu.

3
Zrobione

Mus

Mleko kokosowe podgrzej i zredukuj z nadmiaru wody. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Gdy mleko będzie schłodzone wymieszaj je z roztopioną czekoladą, cukrem pudrem i zmiksuj razem z mascarpone.

4
Zrobione

Polewa czekoladowa

Wszystkie składniki razem podgrzej i zmiksuj blenderem. Przecedź przez sito.

5
Zrobione

Składanie

Na brownie wyłóż krem czekoladowy, schłódź w lodówce. Na samą górę połóż mus i wstaw do zamrażarki na godzinę. Polej ciasto polewą czekoladową. Udekoruj czekoladą i owocami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Tort jednorożec
poprzendi
Tort jednorożec
Rolada tiramisu
następny
Rolada tiramisu
Tort jednorożec
poprzendi
Tort jednorożec
Rolada tiramisu
następny
Rolada tiramisu

2 Komentarze Ukryj komentarze

Ciacho wygląda obłędnie😊Mam tylko pytanie jaką dużą formę do pieczenia browni pan użył?

Dodaj komentarz