Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Bułeczki cynamonowe
0 0
Bułeczki cynamonowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Ciasto
600 g mąka pszenna
6 szt. żółtko
200 g masło
120 g cukier
1 i 1/3 szkl. mleko
50 g świeże drożdże
Dodatkowo
2 opakowania cynamon
150 g masło
150 g cukier

Bułeczki cynamonowe

  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Bułeczki cynamonowe

Nadchodząca jesień aż krzyczy: DAJCIE MI CYNAMONU! Oj tak. Przepisy które teraz nadejdą będą w jesiennych smakach. Bułeczki cynamonowe to dopiero początek i mam nadzieję, że wśród przepisów, które trafią na bloga znajdziecie swój ulubiony.

Pyszne bułeczki cynamonowe to ciasto drożdżowe z ogromną ilością masła, cynamonu i cukru. Zdecydowanie ten przepis nie jest dla osób, które trzymią dietę. Mogę wam jedynie powiedzieć, że będzie to świetny przerywnik w pracy do kawki. Chciałbym abyście skusili sie na pieczenie własnych przekąsek do pracy. Wierzcie mi gdy już raz skosztujecie smak swojego domowego ciasta drożdżowego to już nigdy więcej nie będziecie chcieli skosztować nic innego.

Zatem kochani! Bawcie się pieczeniem i poczujcie zapach domowego ciasta w swych domach!

(Visited 599 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto

Drożdże pokrusz do miseczki. Zasyp je 1 łyżeczką cukru i cały czas ucieraj aż staną się płynne. Możesz to robić zewnętrzną częścią łyżeczki.
Do płynnych drożdży dodaj 1/3 szklanki mleka w temperaturze 26-30 stopni. Dodaj dodatkowo 1 łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj przy pomocy widelca by nie powstały grudki.
Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 10 minut.

2
Done

Wyrośnięty zaczyn połącz z przesianą mąką, Przesianie mąki sprawia, że ciasto staje się jeszcze bardziej delikatne.
Zaczyn jest gotowy gdy widać na nim bąbelki i nabiera konsystencji "spienionego mleka". Wymieszaj w misce mąkę z zaczynem przy pomocy drewniane łyżki. Przełóż ciasto do misy miksera bądź wyłóż na stolnicę

3
Done

.W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Rozpuść również masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do mąki dodaj żółtka oraz mleko. Wyrób wstępnie ciasto, a następnie dodaj masło. Wyrób ciasto przez około 10-15 minut aż będzie sprężyste.

4
Done

Wyrobione ciasto przykryj ścierką lub zawiń w folię spożywczą miskę i odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

5
Done

Gdy ciasto już urośnie uderz w nieco pięścią. Wyłóż na stolnię i energicznie je wyrób jeszcze przez chwilę.
Ciasto podziel na 12-15 części i z każdej uformuj kulę. Ułóż kule w formie bądź w naczyniu żaroodpornym.

6
Done

Dodatkowo

Masło rozpuść w miseczce i połącz z 1 opakowaniem cynamonu oraz 100 g cukru. Posmaruj kule z wierzchu i wstaw do piekanrika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 35 minut.
W międzyczasie połącz w miseczce pozostałą część cukru i cynamonu.
5 minut przed końcem pieczenia obsyp bułeczki cynamonem i cukrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Podwojnie przekladany jablecznik 2
previous
Podwójnie przekładany jabłecznik
next
Sernik z karmelem i preclami
Podwojnie przekladany jablecznik 2
previous
Podwójnie przekładany jabłecznik
next
Sernik z karmelem i preclami

Add Your Comment