0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
20 g drożdże świeże
1 i 1/3 szkl. ciepła woda
250 g mąka razowa
150 g mąka pełnoziarnista
100 g mąka pszenna
2 łyżki chili w płatkach
2 łyżki słonecznik łuskany
1 szt. jajka
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka olej oliwa z oliwek najlepiej
1 łyżka mleko

Bułeczki razowe pełne ziarno

Okrągłe, czy kwadraty? Jakie bułki wolicie? Czy może chleb gra u Was pierwsze skrzypce.

  • 175 minut
  • Porcji 9
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Powiem Wam, że jestem ogromnym zwolennikiem pieczenia własnych bułek w domu. Takie pieczywo jest o wiele zdrowsze, i do tego możecie zrobić to wszystko wg własnych upodobań lub Waszych dzieci. Ja niestety nie mogę się cieszyć zbyt często własnym wypiekiem, ponieważ wiąże się to najczęściej z tym, że przez 3 dni będę jadł już średniej świeżości pieczywo. Jeżeli zatem macie dużą rodzinę musicie koniecznie wypróbować ten przepis.

(Visited 110 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Drożdże rozkrusz w 1/3 szkl. ciepłej wody, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw całość na bok tak na 5 minut.

2
Zrobione

W dużej misce wymieszaj mąki oraz sól. Możesz do tego użyć robota kuchennego jeżeli ma funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego, jeżeli nie, musisz ręcznie wszystko wymieszać.

3
Zrobione

Do mąki dodaj zaczyn, oliwę oraz szklankę ciepłej wody i wszystko dokładnie wyrób co najmniej przez 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Odstaw w misce ciasto przykryte ściereczką tak na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

4
Zrobione

Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Bułeczki powinny mieć mniej więcej po 110 g. Ponownie odstaw bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce tak na 30-40 minut.

5
Zrobione

W miseczce wymieszaj jajko z 1 łyżką mleka. Posmaruj bułki z wierzchu jajkiem, posyp słonecznikiem oraz płatkami chili. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piecz na opcji góra-dól przez 20-25 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią. Upieczone bułki wystudź na kratce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Rolada czekoladowo-orzeszkowa
następny
Oponki serowe
poprzendi
Rolada czekoladowo-orzeszkowa
następny
Oponki serowe

Dodaj komentarz