0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
400 g ciasto dowolne zblendowane na bardzo drobno
200 g dżem z czarnej porzeczki może być również mascarpone
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
100 g czekolada gorzka
50 g śmietana 36%

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Cake pops

Do cake popsów możecie użyć mascarpone lub ulubionego dżemu.

  • 45 minut
  • Porcji 20
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Cake pops

Cake pops to ciastkowe lizaki w wolnym tłumaczeniu. Zmierzyłęm się z nimi 2 raz, pierwszy raz to właśnie przy przygotowywaniu przepisu na Walentynki dla Was, a 2 raz to w programie Bake Off – Ale Ciacho! Sprawa wyglądała nieco bardziej na skomplikowaną, z uwagi na fakt, że ciasto musiałem sam przygotować a nie mogłem skorzystać z krakersów. No cóż, nic w tym trudnego ale sprawa zaczyna się komplikować gdy ma się na to wszystko 2 godziny, a w skład odcinka nie wchodzą tylko lizaki ciastkowe ale i rónież kruche ciastka i batoniki.

Podczas przygotowania cake pops zdecydowałem się na wykorzystanie ciasta babkowego, na które przepis możecie znaleźć właśnie u mnie na stronie internetowej. Jeżeli nie macie ochoty robić własnego ciastka równie dobrze możecie skorzystać z: ciastek Oreo, herbatników, biszkoptów resztek innego suchego ciasta biszkoptowego.  Na potrzeby tego przepisu podałem ten składnik po prostu jako ciasto. Życzę udanego kręcenia!

(Visited 77 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Drobno zblendowane ciasto połącz z dżemem. Możesz to zrobić przy użyciu rąk bądź trzepaczki. Dodaj ekstrakt i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj około 20 - 25 kuleczek. Do każdej wbij patyczek. Wstaw do zamrażarki na 15 minut.

2
Zrobione

Na parze podgrzej czekoladę razem z śmietaną. Podgrzej tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady, nie dłużej.

3
Zrobione

Uformowane kulki zanurz w czekoladzie i odstaw do kieliszka w lodówce by się dobrze schłodziło. Możesz dodatkowo udekorować kolorową posypką. Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Sernik bazyliowy
poprzendi
Sernik bazyliowy
Tarta z figami
następny
Tarta z figami
Sernik bazyliowy
poprzendi
Sernik bazyliowy
Tarta z figami
następny
Tarta z figami

Dodaj komentarz