0 0
Cebularz

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
500 g mąka pszenna
25 g drożdże świeże
1 i 1/3 szkl. ciepła woda
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka czosnek niedźwiedzi
1 łyżeczka rozmaryn
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka mąka pszenna
1 łyżeczka olej
Sos beszamelowy
450 ml mleko
35 g masło
35 g mąka pszenna
1/2 łyżeczki sól
szczypta pieprz
szczypta gałka muszkatałowa
Farsz
6 szt. cebula
1/2 łyżeczki sól
szczypta pieprz
1 szt. mozarella

Cebularz

Wiedzieliście, że smak cebuli zależy od regionu Polski w którym jest hodowana?

  • 145 minut
  • Porcji 6
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Sos beszamelowy

  • Farsz

Wskazówki

Udostępnij

Dzisiejsza pogoda nie jest zbyt przyjemna, czułem to już w kościach jak wstawałem po 6. Taka deszczowa pogoda sprzyja zdjęciom, bo tworzy naturalną przysłonę, jednak zdecydowanie nie jest na plus jeżeli chodzi o samopoczucie. Postanowiłem zatem, że dzisiaj dodam przepis nieco odmienny bo coś wytrawnego – Cebularz. Wiem, że to nie jest ciasto, które wręcz dominuje na blogu, jednak pozwoli Wam się wprawić w ugniatanie ciasta drożdżowego, a tym samym przestaniecie się go bać, bo to nic strasznego. 

(Visited 356 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Do 1 szklanki ciepłej wody pokrusz drożdże, dokładnie wymieszaj aby się rozpuściły. Ja dodaję jeszcze 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki. Tworzę w ten sposób pożywkę dla drożdży, dzięki temu zauważyłem, że ciasto drożdżowe lepiej i szybciej wyrasta. Odstaw zaczyn na 10 min. Z mąki uformuj kopczyk i do krateru wlej drożdże. Wyrób delikatnie ciasto. W 1/3 szklanki wody rozpuść sól i dodaj ją do mąki razem z oliwą i przyprawami. Wyrób ciasto tak długo by było ono elastyczne i lekko lepiące, ale zarazem swobodnie odchodziło od ręki. Wstaw do dużej miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 - 60 min.

2
Zrobione

W międzyczasie możesz przygotować resztę, czyli sos beszamelowy oraz cebulę.
Cebulę pokrój w pióra i podsmaż w garnku z oliwą i przyprawami. Podsmażaj tak długo, aż cebula będzie miękka. Powinno to zając około 10-15 min. Po tym czasie odstaw farsz na bok.

3
Zrobione

Sos beszamelowy

Teraz kolej na sos beszamelowy. W innym rondelku podsmaż masło razem z mąką. Zrobisz tzw. zasmażkę. Dodawaj do masy stopniowo mleka cały czas mieszając energicznie aby masa się nie przypaliła. Musisz bardzo uważać ponieważ zawiera ona 2 składniki, których przypalenie jest bardzo proste a może zepsuć smak całej potrawy (masło i mleko). Masa powinna zgęstnieć lekko, mieć nieco rzadszą konsystencję niż budyń. Dodaj przyprawy i pamiętaj o ciągłym mieszaniu!

4
Zrobione

Ciasto podziel na 8 kawałków, bądź 10 w zależności od tego jak duże chcesz cebularze mieć. Rozwałkuj je na stolnicy mniej więcej na grubość 1-1,5 cm. Posmaruj z wierzchu sosem beszamelowym, nałóż na sos cebulę podsmażoną oraz posyp z wierzchu mozarellą. Odstaw całość na 10 -15 min do ponownego wyrośnięcia.

5
Zrobione

Całość piecz przez 20 - 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Gdyby okazało się, że farsz nazbyt mocno się przypieka możesz zmniejszyć temperaturę o 10 stopni, wszystko zależy od mocy twojego piekarnika.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Energetyczne kulki
następny
Crumble rabarbarowo-malinowe
poprzendi
Energetyczne kulki
następny
Crumble rabarbarowo-malinowe

Dodaj komentarz