Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Chałka
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
300 ml mleko
20 g drożdże świeże
50 g masło
2 łyżeczki sól
60 g cukier
550 g mąka pszenna mąka typ 650
3 łyżki mak do obsypania
2 szt. jajka

Chałka

Wystarczy dodać kakao a wasza chałka może być dwukolorowa.

  • 145 minut
  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Chałka

Chałka mleczna może być świetnym pomysłem na śniadanie dla Was i dla Waszych dzieci. W sklepie nie zawsze ją dostaniecie i nie zawsze jest pierwszej świeżości. Możecie zrobić ją sami, i będzie równie pyszna w smaku. Czy w wykonaniu jest skomplikowana? Oczywiście, że nie! Wystarczy, że wiecie jak pleść warkocze.

(Visited 225 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

W rondelku podgrzej masło razem z mlekiem i pokruszonymi drożdżami. Podgrzej tylko do temperatury 37 stopni (nie powinno się zagotować lecz roztopić masło).

2
Done

Do masy mlecznej dodać jajka i cukier i wszystko ponownie wymieszać. Na sam koniec dodać mąkę oraz sól i wszystko przy pomocy robota (z hakiem do ciasta drożdżowego) wyrobić. Jeżeli nie posiadacie robota, pozostaje Wam wyrobić ciasto ręcznie. Po wyrobieniu przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej olejem i odstawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę, tak aby podwoiło objętość.

3
Done

Gdy ciasto wyrośnie wyciągnij je na blat i podziel na 6 części, każdą część podziel na 3, i utwórz 3 wałki z których upleć warkocz. Chałki pozostaw do wyrośnięcia na papierze do pieczenia tak mniej więcej na 30 minut.

4
Done

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem, lub migdałami. Piecz przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Pozostaw do ostygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Czekoladowe eklerki
previous
Czekoladowe eklerki
Wafelkowiec
next
Wafelkowiec
Czekoladowe eklerki
previous
Czekoladowe eklerki
Wafelkowiec
next
Wafelkowiec

Add Your Comment