0 0
Chleb czekoladowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2,5 łyżeczki drożdże suszone
0,5 szkl. cukier
4,5 szkl. mąka pszenna
1/3 szkl. kakao
2 łyżeczki sól
100 g czekolada gorzka drobno posiekana

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chleb czekoladowy

Jaki był wasz najdziwniejszy składnik w chlebie?

  • 120 minut
  • Porcji 2
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Kolejna odsłona pieczywa. Z moim robotem kuchennym wyrabianie ciast ana chleb jest takie proste. Chleb jest bardzo smaczny, jako deser. Świetnie smakuje z dżemem figowym, sam w sobie jest słodki więc można potraktować go po części jako drożdżówkę.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Mąkę pszenną przesiej razem z kakao, dodaj sól oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj. W wysokim kubku rozrób drożdże z ciepłą wodą (1/4 szklanki) oraz 1/2 łyżeczki cukru. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia tak mniej więcej na 15-20 min. Po tym czasie dolej 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Zaczyn przelej do miski z mąką. Dodaj na koniec posiekaną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrabiaj przez około 10 min na stolnicy. W razie potrzeby podsypuj mąką.

2
Zrobione

Po wyrobieniu ciasta na chleb, przełóż je do miski wysmarowanej oliwą.
Przykryj folią spożywczą i aluminiową, tak na około 2 godziny by nieco wyrosło.
Kiedy ciasto nieco wyrośnie podziel je na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj i uformuj 2 bochenki chleba. Pozostaw chlebek do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3
Zrobione

Po 30 minutach posmaruj cały chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Wstaw do nagrzanego piekarnika (do temperatury 225 stopni) i piecz przez 10 minut w wysokiej temperaturze. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostaw na kratce do przestudzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym
następny
Pudding czekoladowy
poprzendi
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym
następny
Pudding czekoladowy

Dodaj komentarz