Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Chleb czekoladowy
0 0
Chleb czekoladowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
2,5 łyżeczki drożdże suszone
0,5 szkl. cukier
4,5 szkl. mąka pszenna
1/3 szkl. kakao
2 łyżeczki sól
100 g czekolada gorzka drobno posiekana

Chleb czekoladowy

Jaki był wasz najdziwniejszy składnik w chlebie?

  • 120 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Kolejna odsłona pieczywa. Z moim robotem kuchennym wyrabianie ciast ana chleb jest takie proste. Chleb jest bardzo smaczny, jako deser. Świetnie smakuje z dżemem figowym, sam w sobie jest słodki więc można potraktować go po części jako drożdżówkę.

(Visited 52 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mąkę pszenną przesiej razem z kakao, dodaj sól oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj. W wysokim kubku rozrób drożdże z ciepłą wodą (1/4 szklanki) oraz 1/2 łyżeczki cukru. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia tak mniej więcej na 15-20 min. Po tym czasie dolej 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Zaczyn przelej do miski z mąką. Dodaj na koniec posiekaną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrabiaj przez około 10 min na stolnicy. W razie potrzeby podsypuj mąką.

2
Done

Po wyrobieniu ciasta na chleb, przełóż je do miski wysmarowanej oliwą.
Przykryj folią spożywczą i aluminiową, tak na około 2 godziny by nieco wyrosło.
Kiedy ciasto nieco wyrośnie podziel je na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj i uformuj 2 bochenki chleba. Pozostaw chlebek do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3
Done

Po 30 minutach posmaruj cały chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody. Wstaw do nagrzanego piekarnika (do temperatury 225 stopni) i piecz przez 10 minut w wysokiej temperaturze. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostaw na kratce do przestudzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym
next
Pudding czekoladowy
previous
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym
next
Pudding czekoladowy

Add Your Comment