0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
100 g słonecznik łuskany
100 g pestki dyni
1 szkl. płatki owsiane
3 łyżki sezam
6 łyżek len
50 g świeże drożdże
4 łyżki cukier
1 litr ciepła woda
1 kg mąka krupczatka
1,33 łyżki sól

Chleb pełen ziaren

Kolejna dawka zdrowia na śniadanie. Pamiętajcie dbajcie o to co jecie!

  • 3 godziny
  • Porcji 8
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Przepis koleżanki, koleżanki mojej mamy koleżanki. A w samej mojej rodzinie jest już od dobrych 10 lat. Chleb tak naładowany ziarnami, i tak pyszny, że niemal cały jestem w stanie zjeść jak jest jeszcze ciepły. Czy jest zdrowy? Tego nie wiem, ale na pewno smakuje inaczej niż ten z Waszej ulubionej piekarni.

(Visited 328 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Do dużej miski wsyp mąkę, pokrusz drożdże i zalej całość ciepłą wodą. Dodaj len, płatki owsiane, sezam oraz 4 łyżki słonecznika. Wymieszaj całość. Odstaw w ciepłe miejsce tak na 20 min, po tym czasie przemieszaj ciasto ponownie, i odstaw na kolejne 20 minut.

Całość może wydawać się nieco rzadka, więc można minimalnie dosypać mąki.

2
Zrobione

Ciasto przełóż do dwóch foremek wysmarowanych olejem. Na górze rozsyp pestki dyni oraz słonecznik. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Tarta cytrynowa z bezami
następny
Pleśniak
poprzendi
Tarta cytrynowa z bezami
następny
Pleśniak

Dodaj komentarz