0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zakwas
mąka żytnia razowa typ 2000
letnia woda
Zakwas właściwy
60 g Zakwas
200 g mąka żytnia typ 720
180 g letnia woda
Chleb
400 g Zakwas
560 g mąka pszenna typ 750
115 g mąka żytnia razowa typ 2000
100 g suszona żurawina
60 g orzechy włoskie
400 ml letnia woda
20 g sól

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chleb z żurawiną i orzechami

  • Średnie

Składniki

  • Zakwas

  • Zakwas właściwy

  • Chleb

Wskazówki

Udostępnij

Chleb z żurawiną i orzechami

Od dłuższego czasu mam bzika na punkcie pieczywa. Powiem Wam szczerze, że pokochałem pieczenie chleba i to uczucie mnie już chyba nigdy nie opuści. Uwielbiam zapach zakwasu, uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba i uwielbiam zapach mąki. Chciałbym z Wami się podzielić przepisem na cudowny i pyszny chleb, który powinien się charakteryzować chrupiącą skórką i cudownym miękkiszem.

Co powinien posiadać każdy domowy piekarz? Oto kilka praktycznych porad na wyposażenie swojej domowej piekarni. Gwarantuję Wam, że jak już skosztujecie chleba domowego nie będziecie chcieli jeść żadnego innego.

Sprzęt:

  • skrobka – bardzo ważny przyrząd. Gwarantuję, że wykorzystacie go nie tylko przy pieczeniu ciasta (zgarnianiu go z miski) lecz też przy innych wyrobach cukierniczych. Czym jest skrobka? To taka skrobaczka (podobna do tych samochodowych), która świetnie zbiera ciasto zarówno zaschnięte jak i świeże z brzegów miski,
  • koszyk rozrostowy – nie jest koniecznością lecz zdecydowanie pomaga. Ja swój posiadam spiralny zrobiony z drewna. Cudownie się sprawdza i nie klei się do niego ciasto (jeżeli jest dobrze obsypany maką).
  • cechownik – czyli żyletka na patyczku. Może być rónież zwykła żyletka, którą musimy naciąć chleb po wyrośnięciu
  • spryskiwacz – szczerze polecam jeżeli nie posiadacie swojego piekarnika z funkcją pary. Ja korzystam od niedawna z piekarnika Electrolux i to chyba najlepszy model jaki mogłem wybrać (tutaj jest opis modelu) , piekarnik posiada funkcję pieczenia na parze więc spryskiwacz poszedł w odstawkę.

 

Jak sami widzicie zbyt wielu elementów nie potrzeba do przygotowania domowego chleba a ich koszt nie jest zbyt duży. Koszyk rozrostowy to około 15 zł i resztę dostaniecie za piątaka.

Jak materiały już posiadacie to warto przygotować zakwas, czyli co? Przechodzimy do przepisu?

(Visited 478 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Zakwas

Zakwas wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania a wymaga jedynie czasu i cierpliwości oraz systematyczności. Celowo nie podałem ilości składników do przygotowania zakwasu ponieważ codziennie będzie karmiony i po pewnym czasie mniejszą ilością.
Do dużego słoika wsyp 100 g mąki oraz wlej 100 g wody, całość wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką bądź plastikową szpatułką). Odstaw zakwas w chłodne miejsce (około 13-18 stopni) na 24 godziny.
Po 24 godzinach dodaj ponownie 100 g mąki oraz 100 g wody, całość wymieszaj. Odstaw ponownie na 24 godziny. W 3 dniu dodaj ponownie 100 g mąki oraz nieco mniej wody tym razem, bo tylko 60 g. Zmniejszona ilość jest konieczna by zakwas się nie przejadł i powinien nieco wolniej pracować na mące i wodzie którą już posiada. W 4 dniu dodaj 100 g mąki oraz 60 g wody i odstaw zakwas na 12 godzin. Zakwas jest gotowy do przygotowania chleba. Od teraz możesz wykorzystywać go do przygotowania zakwasu właściwego i to nie raz. Zakwas możesz teraz trzymać w lodówce a przed przygotowaniem po prostu go wyciągnąć 3 godziny wcześniej. Zakwas możesz podrzymać dokarmiając go co 2-3 dni 100 g mąki oraz 60 g wody. To powinno wystarczyć by się utrzymał.

2
Zrobione

Zakwas właściwy

Wcześniej przygotowany zakwas połącz z wodą i mąką. Wymieszaj i odstaw na 12 godzin do wyrośnięcia.

3
Zrobione

Chleb

Zakwas wlaściwy wymieszaj z resztą składników ręcznie bądź przy użyciu miksera z hakierm do wyrabiania ciasta.
Przelóż ciasto do miski i pozostaw do wyarastania na okolo 8 godzin. Co 2 godziny konieczne będzie odgazowywanie. Jak to zrobić? Chwyć mokrą ręką róg ciasta i naciagnij go do środka. Zrób tak z czterema rogami.

4
Zrobione

Chleb

Gdy ciasto wyrośnie przełóż je do koszyka rozrostowego i odstaw do wyrośnięcia najlepiej na całą noc. Możesz też je umeiścić w piekarniku z lampką by miało nieco ciepełka.

5
Zrobione

Pieczenie

Moment parowania pieca jest jednym z najważniejszych momentów podczas przygotowania chleba. Ważna jest odpowiednia wilgotność piekarnika podczas pieczenia. Mi robotę ułatwił piekarnik Electrolux z funkcją SteamBake. Wlałem 100 ml wody do piekarnika i włączyłem opcję pieczenia z parą. Oszczędziło mi to pryskania spryskiwaczem bocznych ścianek pieca.

6
Zrobione

Pieczenie c.d.

Przełóż ciasto z koszyczka na deskę obsypaną mąką i natnij je z wierzchu. Przełoż ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz przez 40 min. Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystudzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Tarta z bananami
poprzendi
Tarta bananowa z bezą włoską
Sernik z mango
następny
Sernik z mango i marakują
Tarta z bananami
poprzendi
Tarta bananowa z bezą włoską
Sernik z mango
następny
Sernik z mango i marakują

Dodaj komentarz