Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Chleb żytni z otrębami
0 0
Chleb żytni z otrębami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
14 g drożdże suszone
1 łyżeczka cukier
150 ml ciepła woda
3,5 szkl. mąka żytnia
2,5 szkl. mąka pszenna
0,5 szkl. płatki owsiane żytnie
4 łyżeczki sól
1 szkl. ciepła woda

Chleb żytni z otrębami

Hummus, to ostatnimi czasy bardzo popularna przekąska. Kupujecie gotowy czy sami robicie?

  • 210 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Zauważyłem, że coraz częściej robię własny chleb. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że przy takiej niskiej temperaturze na zewnątrz biegnę prosto do domu i wolę samodzielnie przygotować chleb, bo przecież to nic trudnego? No na pewno ten, nie sprawi wam kłopotów. Dlaczego tyle chleba robię? Sprawa jest prosta hummus! Idealnie pasuje do takiego chleba

(Visited 82 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Do 150 ml wody wsypcie drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki żytniej. Odstawcie na bok na 5 minut. Do dużej miski przesypcie mąkę i sól. Całość wymieszajcie.

2
Done

Do mąki wlejcie zaczyn i wymieszajcie lekko ciasto. Przejdźcie do zagniatania. Podczas zagniatania dodajcie płatki żytnie i cały czas wyrabiajcie chleb. Co najmniej 10 minut. Przełóżcie do miski dobrze natłuszczonej i odstawcie na bok do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny.

3
Done

Wyciągnijcie z miski, uformujcie chlebek, natnijcie i pozostawcie do wyrośnięcia, na około 30 minut. Posmarujcie chleb z wierzchu wodą wymieszaną z białkiem i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 225 stopni, z opcją grzania góra - dół. Formę na której będziecie piec dobrze obsypcie mąką.

4
Done

Po 10 minutach zmniejszcie temperaturę do poziomu 180 stopni i pieczcie do momentu aż skórka się ładnie zrumieni (przez około 30 minut). Po upieczeniu odstawcie na kratkę do wystygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Owsianka czekoladowa
next
Owsianka kokosowa
previous
Owsianka czekoladowa
next
Owsianka kokosowa

Add Your Comment