0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
50 g rodzynki
50 g suszona żurawina
1/2 łyżeczki soda oczyszczona
0,5 cytryny skórka z cytryny
100 ml herbata gorąca
40 g masło
70 g cukier muscovado
1 szt. jajka
125 g mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Krem maślany
100 g masło
1/4 szkl. cukier puder
szczypta sól
2 łyżki golden syrop
1 opakowanie mascarpone
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Posypka
2 łyżki masło
20 g ryż dmuchany
20 g słonecznik łuskany
Dekoracja
5 łyżek cukier

Chrupiące cupcakesy karmelowe

Wolicie mufinki czy może raczej cupcakes?

  • 70 minut
  • Porcji 8
  • Trudne

Składniki

  • Ciasto

  • Krem maślany

  • Posypka

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

To jest wręcz nieprawdopodobne że minęły już 3 tygodnie od ostatniego przepisu! Remont kuchni zrobił swoje w przerwie na pieczenie. Nie ukrywam że zimowe pory też nie sprzyjają robieniu zdjęć, bo światło mało wdzięczne.No ale cóż trzeba sobie radzić. I co poradziłem? Chrupiące cupcakesy, z dodatkiem bakalii oraz ryżu preparowanego. Ciekawe co z tego dobrego wyjdzie.Tym bardziej że baza cupcakes do tradycyjne brytyjskie ciasto bakaliowe.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Włóż do miski rodzynki, żurawinę, sodę oczyszczoną i skórkę z cytryny. Całość zalej gorącą herbatą i odstaw na 10 - 15 min aż bakalie namokną. Po tym czasie odsącz zawartość poprzez sitko.
W mikserze ubij masło z cukrem na puszystą masę, dodaj ciepłe 1 jajko, wymieszaj ponownie. Na koniec dodaj odsączone bakalie i ponownie całość wymieszaj. Dodawaj teraz pojedynczo mąkę i całość dalej mieszaj. Ciasto rozłóż do 8 foremek i piecz całość w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-30 min. Po upieczeniu babeczki odłóż do ostygnięcia.

2
Zrobione

Masło utrzyj na jasną i puszystą masę z cukrem. Dodawaj kolejno pozostałe składniki i dalej ucieraj. Na koniec dodaj w 3 partiach mascarpone już mieszaj całość na wolnych obrotach by się masło nie zważyło.

3
Zrobione

Posypka

W rondelku rozpuść masło. Dodaj ryż oraz słonecznik. Całość przez chwilę podsmaż (około5 min) i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz przez około 10-15 min w piekarniku.

4
Zrobione

Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj na babeczkach stożki z kremu. Oblep je pokruszoną posypką z ryżu oraz słonecznika. Na koniec dekoracji rozpuść w garnku cukier z dodatkiem łyżki wody.Doprowadź cukier do brązowej postaci aż nabierze płynnej konsystencji (w początkowej fazie nie musisz go mieszać). Polej babeczki z wierzchu jeszcze płynnym cukrem.
UWAGA! Nie należy oblizywać łyżki, ani żadnego elementu z którym styka się wrzący cukier. Dopiero jak ostygnie nadaje się do bezpiecznego spożycia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Rogale makowe
następny
Cynamonowe gwiazdki
poprzendi
Rogale makowe
następny
Cynamonowe gwiazdki

Dodaj komentarz