0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
50 g rodzynki
50 g suszona żurawina
1/2 łyżeczki soda oczyszczona
0,5 cytryny skórka z cytryny
100 ml herbata gorąca
40 g masło
70 g cukier muscovado
1 szt. jajka
125 g mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Krem maślany
100 g masło
1/4 szkl. cukier puder
szczypta sól
2 łyżki golden syrop
1 opakowanie mascarpone
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
Posypka
2 łyżki masło
20 g ryż dmuchany
20 g słonecznik łuskany
Dekoracja
5 łyżek cukier

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chrupiące cupcakesy karmelowe

Wolicie mufinki czy może raczej cupcakes?

  • 70 minut
  • Porcji 8
  • Trudne

Składniki

  • Ciasto

  • Krem maślany

  • Posypka

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

To jest wręcz nieprawdopodobne że minęły już 3 tygodnie od ostatniego przepisu! Remont kuchni zrobił swoje w przerwie na pieczenie. Nie ukrywam że zimowe pory też nie sprzyjają robieniu zdjęć, bo światło mało wdzięczne.No ale cóż trzeba sobie radzić. I co poradziłem? Chrupiące cupcakesy, z dodatkiem bakalii oraz ryżu preparowanego. Ciekawe co z tego dobrego wyjdzie.Tym bardziej że baza cupcakes do tradycyjne brytyjskie ciasto bakaliowe.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Włóż do miski rodzynki, żurawinę, sodę oczyszczoną i skórkę z cytryny. Całość zalej gorącą herbatą i odstaw na 10 - 15 min aż bakalie namokną. Po tym czasie odsącz zawartość poprzez sitko.
W mikserze ubij masło z cukrem na puszystą masę, dodaj ciepłe 1 jajko, wymieszaj ponownie. Na koniec dodaj odsączone bakalie i ponownie całość wymieszaj. Dodawaj teraz pojedynczo mąkę i całość dalej mieszaj. Ciasto rozłóż do 8 foremek i piecz całość w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20-30 min. Po upieczeniu babeczki odłóż do ostygnięcia.

2
Zrobione

Masło utrzyj na jasną i puszystą masę z cukrem. Dodawaj kolejno pozostałe składniki i dalej ucieraj. Na koniec dodaj w 3 partiach mascarpone już mieszaj całość na wolnych obrotach by się masło nie zważyło.

3
Zrobione

Posypka

W rondelku rozpuść masło. Dodaj ryż oraz słonecznik. Całość przez chwilę podsmaż (około5 min) i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz przez około 10-15 min w piekarniku.

4
Zrobione

Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj na babeczkach stożki z kremu. Oblep je pokruszoną posypką z ryżu oraz słonecznika. Na koniec dekoracji rozpuść w garnku cukier z dodatkiem łyżki wody.Doprowadź cukier do brązowej postaci aż nabierze płynnej konsystencji (w początkowej fazie nie musisz go mieszać). Polej babeczki z wierzchu jeszcze płynnym cukrem.
UWAGA! Nie należy oblizywać łyżki, ani żadnego elementu z którym styka się wrzący cukier. Dopiero jak ostygnie nadaje się do bezpiecznego spożycia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Rogale makowe
następny
Cynamonowe gwiazdki
poprzendi
Rogale makowe
następny
Cynamonowe gwiazdki

Dodaj komentarz