0 0
Chrust

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
4 szt. jajka
4 szkl. mąka pszenna
2 łyżki spirytus
200 g śmietana 18%
szczypta sól
2 łyżki masło
Dodatkowo
2 szkl. cukier puder
2 szkl. olej
600 g smalec

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chrust

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Chrust

Chrust lub faworki, jak kto woli bądź skąd pochodzi. Ciasto mało skomplikowane, lubi mąkę (zawsze jak dodamy jej dużo podczas wałkowania to cieniutkie ciasto po usmażeniu i tak będzie chrupać). Dodatkiem do tradycyjnych faworków jest obowiązkowo spirytus, bez którego będą ciastka nasiąknięte tłuszczem.

Ciasto lubi też “sadomaso” czyli walenie wałkiem ;D zatem jeżeli chcecie się wyżyć obkładajcie gotowe ciasto ile wlezie, to właśnie dzięki temu zabiegowi na chruście pojawiają się charakterystyczne pęcherzyki powietrza.

Ciasto możecie oczywiście wyrobić ręcznie i w sposób tradycyjnych, czyli wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Ja jednak jestem zwolennikiem maszynowej pracy z ciastem, z tego względu że mniejszy wpływ na ciasto mamy my sami i dzięki czemu jest przepis bardziej powtarzalny. Niektórzy mają cieplejsze ręce i szybciej wyrobią ciasto poprzez roztopienie tłuszczu ciepłotą własnego ciała. Inni mają ręce lodowate więc będą działać wręcz odwrotnie na ciasto niż jest to potrzebne.

Poniższy przepis zatem określa przygotowanie ciasta z użyciem haku.

(Visited 218 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta zagnieć razem. Ciasto powinno być lekko klejące lecz plastyczne. Ciasto możesz wyrobić również w robocie kuchennym z "hakiem".
Ciasto połóż na stolnicy i uderzaj wałkiem przez około 2-3 minuty. Po wyrobieniu odstaw ciasto w chłodne miejsce na 30 minut.

2
Zrobione

Ciasto podziel na kilka części i na mocno obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na arkusz o grubości około 2 mm. Przy użyciu radełka bądź noża pokrój je na paski o szerokości około 3 cm i długości 10 cm.
Każdy pasek natnij w środku i przeciągnij koniec ciasta przez otwór - wywiń faworek na drugą stronę.

3
Zrobione

W garnku podgrzej smalec oraz olej do temperatury 170 stopni i wrzucaj po 7 sztuk faworków na rozgrzany tłuszcz (tak by miały nieco luzy w rondelku). Smaż po 1,5 - 2 min z każdej strony - do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Przełóż na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone faworki obsyp obficie cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Sernik z mleka skondensowanego
poprzendi
Sernik na mleku skondensowanym
następny
Pączki świderki
Sernik z mleka skondensowanego
poprzendi
Sernik na mleku skondensowanym
następny
Pączki świderki

Dodaj komentarz