Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Chrust
0 0
Chrust

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Ciasto
4 szt. jajka
4 szkl. mąka pszenna
2 łyżki spirytus
200 g śmietana 18%
szczypta sól
2 łyżki masło
Dodatkowo
2 szkl. cukier puder
2 szkl. olej
600 g smalec

Chrust

  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Chrust

Chrust lub faworki, jak kto woli bądź skąd pochodzi. Ciasto mało skomplikowane, lubi mąkę (zawsze jak dodamy jej dużo podczas wałkowania to cieniutkie ciasto po usmażeniu i tak będzie chrupać). Dodatkiem do tradycyjnych faworków jest obowiązkowo spirytus, bez którego będą ciastka nasiąknięte tłuszczem.

Ciasto lubi też “sadomaso” czyli walenie wałkiem ;D zatem jeżeli chcecie się wyżyć obkładajcie gotowe ciasto ile wlezie, to właśnie dzięki temu zabiegowi na chruście pojawiają się charakterystyczne pęcherzyki powietrza.

Ciasto możecie oczywiście wyrobić ręcznie i w sposób tradycyjnych, czyli wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Ja jednak jestem zwolennikiem maszynowej pracy z ciastem, z tego względu że mniejszy wpływ na ciasto mamy my sami i dzięki czemu jest przepis bardziej powtarzalny. Niektórzy mają cieplejsze ręce i szybciej wyrobią ciasto poprzez roztopienie tłuszczu ciepłotą własnego ciała. Inni mają ręce lodowate więc będą działać wręcz odwrotnie na ciasto niż jest to potrzebne.

Poniższy przepis zatem określa przygotowanie ciasta z użyciem haku.

(Visited 243 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Wszystkie składniki do przygotowania ciasta zagnieć razem. Ciasto powinno być lekko klejące lecz plastyczne. Ciasto możesz wyrobić również w robocie kuchennym z "hakiem".
Ciasto połóż na stolnicy i uderzaj wałkiem przez około 2-3 minuty. Po wyrobieniu odstaw ciasto w chłodne miejsce na 30 minut.

2
Done

Ciasto podziel na kilka części i na mocno obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na arkusz o grubości około 2 mm. Przy użyciu radełka bądź noża pokrój je na paski o szerokości około 3 cm i długości 10 cm.
Każdy pasek natnij w środku i przeciągnij koniec ciasta przez otwór - wywiń faworek na drugą stronę.

3
Done

W garnku podgrzej smalec oraz olej do temperatury 170 stopni i wrzucaj po 7 sztuk faworków na rozgrzany tłuszcz (tak by miały nieco luzy w rondelku). Smaż po 1,5 - 2 min z każdej strony - do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Przełóż na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone faworki obsyp obficie cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik z mleka skondensowanego
previous
Sernik na mleku skondensowanym
next
Pączki świderki
Sernik z mleka skondensowanego
previous
Sernik na mleku skondensowanym
next
Pączki świderki

Add Your Comment