0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
300 g mąka krupczatka
200 g masło
100 g cukier puder
1 szt. żółtko
1 szkl. wiórki kokosowe
szcyzpta sól
1 łyżka śmietana 12%

Ciasteczka łakotki

A jakie były Wasze największe wpadki kulinarne?

  • 53 minuty
  • Porcji 36
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Wiecie, nie każdy przepis kończy się sukcesem. Tak na prawdę dzisiejszy przepis jest następstwem wcześniejszego nieudanego. No cóż, nie każdy jest idealny i każdy ma prawo mieć gorszy dzień. Ważne jest, by każdą naszą porażkę zamienić później na sukces. Dlatego też długo nie rozpaczając nad “rozlazłą” tartą rabarbarową z bezą włoską zrobiłem kruche ciasteczka z cukrem. Prawda jest taka, że tarta była przepyszna, każdy składnik z osobna był cudowny. Niestety ciasto kruche nasiąkło wodą z rabarbaru i po wyciągnięciu z formy zrobiło “klap” na podłogę. 🙂

(Visited 380 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasteczka będą kruche dlatego też wyjątkowo (jak to z tym ciastem jest chyba każdy wie) powinny być one z lodówki.
Posiekaj masło razem z cukrem pudrem, mąką, żółtkiem i śmietaną na drobną kaszkę. Dodaj sól oraz wiórki kokosowe. Wyrób szybko ciasto, a następnie zawiń je w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.

2
Zrobione

Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkuj ciasto na płaską warstwę o grubości około 4-5 mm. Przy pomocy foremki i kieliszka wykrawaj okrągłe ciasteczka. Posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem,i posyp grubym cukrem.

3
Zrobione

Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i piecz przez 8 min (do zrumienienia). Przełóż na kratkę do ostudzenia. Ciastka z początku są miękkie ale potem nabierają kruchości.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Babka czekoladowa z serem
następny
Placek z rabarbarem
poprzendi
Babka czekoladowa z serem
następny
Placek z rabarbarem

Dodaj komentarz