• Start
  • Zima
  • Ciasto bananowo-owsiane z truskawkami
0 0
Ciasto bananowo-owsiane z truskawkami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szkl. płatki owsiane zblendowane
2 szt. banan
2 szkl. truskawki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżki syrop klonowy
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ciasto bananowo-owsiane z truskawkami

Zdecydowanie ciasto fit, i mam nadzieję, ze jesteście gotowi na wiosnę, bo to jedne z ostatnich zimowych przepisów. Precz zimo!

  • 65 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Wy również zauważyliście, że na blogu jest co raz to więcej fit przepisów? Staram się ich unikać, bo w sumie nie potrzebuję diety, jednak jak już coś dodam to cieszy się dużym zainteresowaniem. Dlatego od czasu do czasu coś nowego się pojawi. Przepis na to ciasto sam w sobie nie jest specjalnie skomplikowany i czasochłonny, a może być świetną alternatywą dla czekoladowego batona (chociaż czekolada rozumie, czekolada nie pyta, czekolada wybacza :)) .

(Visited 58 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przepis nie jest skomplikowany więc początkujący cukiernik na pewno da radę.
W garnku zagotuj truskawki z 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego oraz 2 łyżkami syropu klonowego. Powinno to zająć około 10-15 min jeżeli owoce są zamrożone (ja takich użyłem, bo miałem zapasy z naszych polskich truskawek). Zblenduj owoce i odstaw na bok do ostygnięcia.

2
Zrobione

Zblendowane płatki owsiane wymieszaj z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, zblendowanymi bananami ( z odrobiną cytryny by nie pociemniały) oraz 1/4 szklanki syropu klonowego. Dodaj również ekstrakt waniliowy. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia, i rozprowadź 3/4 masy z płatków na powierzchni formy. Wierzch posmaruj "dżemem" truskawkowym, i na górę porozkładaj resztę masy z płatków owsianych. Ja posypałem z wierzchu dodatkowo płatkami owsianymi

3
Zrobione

Wstaw całość do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz przez 25-30 min aż będzie ładnie zarumienione ciasto.
Pozostaw do ostygnięcia i ciesz się fit ciastkiem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Drożdżówka kokosowa
następny
Keks tropikalny
poprzendi
Drożdżówka kokosowa
następny
Keks tropikalny

Dodaj komentarz