1 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szkl. tarta marchew
3 szt. jajka
1,5 szkl. cukier
1 łyżeczka soda oczyszczona
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
0,75 szkl. olej
2 łyżeczki cynamon może być również przyprawa piernikowa
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
2 szkl. mąka pszenna
1 słoik powidła śliwkowe

Ciasto marchewkowe

Pamiętam, że sceptycznie podchodziłem do tego ciasta, jednak gdy je skosztowałem zmieniłem całkowicie zdanie.

  • 105 minut
  • Porcji 36
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Jak przypuszczam niemalże wszyscy to ciasto kojarzą. Ja przyznam się szczerze, że moje podniebienie dowiedziało się o nim jakieś 4 lata temu. Nie byłem o tyle zaskoczony smakiem ciasta, co przepyszną polewą czekoladową. Niestety tutaj jej nie ma (taki o psikus :)), tajna receptura pewnej babci. Jednak mam nadzieję, że samo ciasto wam zasmakuje.

(Visited 355 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Składniki na 1 z 2 porcji (forma o wymiarach 23x33 cm)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Całe jajka rozetrzyj w misce wraz z cukrem. Marchew startą na drobnych oczkach dodaj do jajek i cukru. Następnie dodaj oliwę, oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Całość wymieszaj, a na koniec dodaj ekstrakt z migdałów, cały czas mieszając.

2
Zrobione

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na około 40-45 minut.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pleśniak
następny
Ptysie królewskie
poprzendi
Pleśniak
następny
Ptysie królewskie

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz