0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto kruche
350 g mąka pszenna
szczypta sól
150 g masło
1 łyżka limonka sok z limonki
0,5 limonka skórka otarta
1 szt. żółtko
Nadzienie
0,25 łyżeczki imbir
1,5 szklanki truskawki pokrojone w kostkę
800 g rabarbar pokrojony w kostkę
4 łyżki mąka ziemniaczana
1 szkl. brązowy cukier
1 łyżeczka cynamon
szczypta sól
Kruszonka
1 szkl. mąka pszenna
0,66 szkl. brązowy cukier
70 g masło roztopione
szczypta imbir

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ciasto rabarbarowe z limonką i truskawkami

To już ten czas! Czuć zapach wiosny i przepysznego rabarbaru.

  • 100 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Nadzienie

  • Kruszonka

Wskazówki

Udostępnij

Sezon rabarbaru dobiega już powoli do końca, jednak dla mnie jest to najlepszy moment na kupno tego „chwastu”. Jest piękny czerwony i diabelnie kwaśny. Ten przepis zawiera więcej rabarbaru niż truskawek, ale to chyba dobrze, bo Naszych polskich, soczystych i słodkich truskawek jeszcze nie ma.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wymieszaj mąkę z solą i skórką z limonki. Zawartość wysyp na stolnicę i dodaj masło. Całość posiekaj nożem, aż uzyskasz miarę jednorodną konsystencję. Dodaj sok z limonki, żółtko oraz około 4 łyżek zimnej wody. Całe ciasto zagnieć do momentu aż uzyskasz jednolita masę. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie zimnym ciastem wyłóż formę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm. Ja osobiście kruche ciasto potarłem na grubych oczkach tarki i wtedy rozprowadziłem je równomiernie po całym papierze. Docisnąłem palcami i włożyłem do zamrażarki na około 15 minut. Dzięki temu zabiegowi nie musiałem nakłuwać ciasta przed pieczeniem, a podczas krojenia nie „walczyłem z nożem”.

2
Zrobione

Nadzienie

Nic prostszego. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

3
Zrobione

Kruszonka

Wszystkie suche składniki wymieszaj razem, następnie roztopione masło dolej do mąki i cukru. Wymieszaj całość, aż nabierze grudkowatej konsystencji.

4
Zrobione

Wyciągnij ciasto z zamrażarki, wysyp na nie rabarbar oraz truskawki. A na samą górę rozsyp kruszonkę. Piecz całość w pierwszej kolejności przez 20 min w temperaturze 200 stopni, a następnie zredukuj do 180 i piecz dalej przez 40 minut. Jeżeli kruszonka zbyt mocno się zrumieni przykryj ciasto folią aluminiową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Lody bananowe z nutellą
następny
Suflet
poprzendi
Lody bananowe z nutellą
następny
Suflet

Dodaj komentarz