• Home
  • Wiosna
  • Ciasto rabarbarowe z limonką i truskawkami
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto kruche
350 g mąka pszenna
szczypta sól
150 g masło
1 łyżka limonka sok z limonki
0,5 limonka skórka otarta
1 szt. żółtko
Nadzienie
0,25 łyżeczki imbir
1,5 szklanki truskawki pokrojone w kostkę
800 g rabarbar pokrojony w kostkę
4 łyżki mąka ziemniaczana
1 szkl. brązowy cukier
1 łyżeczka cynamon
szczypta sól
Kruszonka
1 szkl. mąka pszenna
0,66 szkl. brązowy cukier
70 g masło roztopione
szczypta imbir

Ciasto rabarbarowe z limonką i truskawkami

To już ten czas! Czuć zapach wiosny i przepysznego rabarbaru.

  • 100 minut
  • Serves 24
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto kruche

  • Nadzienie

  • Kruszonka

Directions

Share

Sezon rabarbaru dobiega już powoli do końca, jednak dla mnie jest to najlepszy moment na kupno tego „chwastu”. Jest piękny czerwony i diabelnie kwaśny. Ten przepis zawiera więcej rabarbaru niż truskawek, ale to chyba dobrze, bo Naszych polskich, soczystych i słodkich truskawek jeszcze nie ma.

(Visited 68 times, 68 visits today)

Steps

1
Done

Kruche ciasto

Wymieszaj mąkę z solą i skórką z limonki. Zawartość wysyp na stolnicę i dodaj masło. Całość posiekaj nożem, aż uzyskasz miarę jednorodną konsystencję. Dodaj sok z limonki, żółtko oraz około 4 łyżek zimnej wody. Całe ciasto zagnieć do momentu aż uzyskasz jednolita masę. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie zimnym ciastem wyłóż formę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm. Ja osobiście kruche ciasto potarłem na grubych oczkach tarki i wtedy rozprowadziłem je równomiernie po całym papierze. Docisnąłem palcami i włożyłem do zamrażarki na około 15 minut. Dzięki temu zabiegowi nie musiałem nakłuwać ciasta przed pieczeniem, a podczas krojenia nie „walczyłem z nożem”.

2
Done

Nadzienie

Nic prostszego. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

3
Done

Kruszonka

Wszystkie suche składniki wymieszaj razem, następnie roztopione masło dolej do mąki i cukru. Wymieszaj całość, aż nabierze grudkowatej konsystencji.

4
Done

Wyciągnij ciasto z zamrażarki, wysyp na nie rabarbar oraz truskawki. A na samą górę rozsyp kruszonkę. Piecz całość w pierwszej kolejności przez 20 min w temperaturze 200 stopni, a następnie zredukuj do 180 i piecz dalej przez 40 minut. Jeżeli kruszonka zbyt mocno się zrumieni przykryj ciasto folią aluminiową.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Lody bananowe z nutellą
next
Suflet
previous
Lody bananowe z nutellą
next
Suflet

Add Your Comment