0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
3 szt. jajka
25 g masło
3/4 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna
1 szkl. wiórki kokosowe
Krem
500 ml śmietana 30%
1/2 szkl. cukier puder
3 łyżeczki żelatyna
Dodatkowo
2 opakowania galaretka truskawkowa
24 szt. ciepłe lody mini

Ciasto zimne sutki

  • 240 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Ciasto zimne sutki

Ciasto zimne sutki , bo nie dupa pawiana 😛 No tak, na serio piszę. Skąd się to wzięło wszystko? No miałem zrobić ciasto z ciepłymi lodami tzw. dupa pawiana, jednak w sklepie jak na złość nie było dużych ciepłych lodów tylko miniaturki. Rzadko kiedy to kupuję (ostatnio chyba z 7 lat temu) no i jak akurat potrzebowałem to nie było. W sumie to nic nie sprzyjało temu bym to ciasto zrobił bo i galaretki w domu nie było, i śmietany trochę za mało kupiłem, no ale jest! Nie dupa pawiana, ale zimne sutki. Te czekoladki były tak drobne, że musiałem zmienić nazwę tego ciasta.

Czym jest ciasto zimne sutki? To taki trochę kokosowy sernik na zimno z ciepłymi lodami. Ja przyznam się bez bicia, że do masy śmietanowej dałem pastę kokosową by podkręcić smak ciasta, jednak nie uważam aby to było konieczne, więc decyzję pozostawiam Wam. W przepisie nie wspomnę o tym składniku więc jeżeli chcecie zrobić dokładnie tak jak ja to po prostu odrobinę śmietany wymieszajcie z roztopioną pastą kokosową i dodajcie do ubitej śmietany. Zapraszam Was po przepis!

(Visited 1 977 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie galaretki

Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tą różnicą, że zmniejsz ilość wody do 900 ml. Galaretkę od czasu do czasu mieszaj, aż będzie chłodna i zacznie się powoli ścinać (powinno to zająć około 3 godzin).

2
Zrobione

Przygotowanie biszkoptu

Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Jeżeli używasz miksera ręcznego to powinno to zająć około 10 minut, natomiast jeżeli jest to robot to około 5 minut. W międzyczasie rozpuść masło i schłódź je do temperatury pokojowej. Do masła dodaj 1 dużą łyżkę ubitych jajek i wymieszaj.
Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę oraz kokos. Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj.
Formę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia i przelej tam masę na ciasto. Piecz przez około 10-15 minut aż uzyska ciasto złoty kolor.

3
Zrobione

Przygotowanie kremu

Żelatynę zalej zimną wodą do momentu przykrycia i odstaw na bok na 10 minut do napęcznienia.
W misie miksera ubij na sztywno śmietanę a pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ponownie wszystko zmiksuj.
Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej łyżkę ubitej śmietany i wymieszaj by obniżyć temperaturę żelatyny. Jeżeli powstaną grudki to podgrzej śmietanę z żelatyną i ponownie dodaj 1 łyżeczkę śmietany i wymieszaj. W ten sposób rozrzedzasz żelatynę i obniżasz jej temperaturę. Dodaj żelatynę do ubitej śmietany i wszystko dokładnie wymieszaj.

4
Zrobione

Na schłodzony biszkopt wyłóż śmietanę i powciskaj ciepłe lody w równych odstępach. Wstaw do lodówki na 2 godziny do stężenia. Następnie ciasto pozostaw w lodówce i wlej na wierzch galaretkę i pozostaw ponownie na 2 godziny do stężenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Pascha w białej czekoladzie
poprzendi
Pascha w białej czekoladzie
Mazurek limonkowy
następny
Mazurek limonkowy
Pascha w białej czekoladzie
poprzendi
Pascha w białej czekoladzie
Mazurek limonkowy
następny
Mazurek limonkowy

Dodaj komentarz