0 0

Podziel si─Ö:

lub skopiuj i podziel si─Ö linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
3 szt. jajka
25 g masło
3/4 szkl. cukier
1 szkl. m─ůka pszenna
1 szkl. wi├│rki kokosowe
Krem
500 ml ┼Ťmietana 30%
1/2 szkl. cukier puder
3 łyżeczki żelatyna
Dodatkowo
2 opakowania galaretka truskawkowa
24 szt. ciepłe lody mini

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ciasto zimne sutki

  • 240 minut
  • Porcji 24
  • ┼Ürednie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskaz├│wki

Udost─Öpnij

Ciasto zimne sutki

Ciasto zimne sutki , bo nie dupa pawiana ­čśŤ No tak, na serio pisz─Ö. Sk─ůd si─Ö to wzi─Ö┼éo wszystko? No mia┼éem zrobi─ç ciasto z ciep┼éymi lodami tzw. dupa pawiana, jednak w sklepie jak na z┼éo┼Ť─ç nie by┼éo du┼╝ych ciep┼éych lod├│w tylko miniaturki. Rzadko kiedy to kupuj─Ö (ostatnio chyba z 7 lat temu) no i jak akurat potrzebowa┼éem to nie by┼éo. W sumie to nic nie sprzyja┼éo temu bym to ciasto zrobi┼é bo i galaretki w domu nie by┼éo, i ┼Ťmietany troch─Ö za ma┼éo kupi┼éem, no ale jest! Nie dupa pawiana, ale zimne sutki. Te czekoladki by┼éy tak drobne, ┼╝e musia┼éem zmieni─ç nazw─Ö tego ciasta.

Czym jest ciasto zimne sutki? To taki troch─Ö kokosowy sernik na zimno z ciep┼éymi lodami. Ja przyznam si─Ö bez bicia, ┼╝e do masy ┼Ťmietanowej da┼éem past─Ö kokosow─ů by podkr─Öci─ç smak ciasta, jednak nie uwa┼╝am aby to by┼éo konieczne, wi─Öc decyzj─Ö pozostawiam Wam. W przepisie nie wspomn─Ö o tym sk┼éadniku wi─Öc je┼╝eli chcecie zrobi─ç dok┼éadnie tak jak ja to po prostu odrobin─Ö ┼Ťmietany wymieszajcie z roztopion─ů past─ů kokosow─ů i dodajcie do ubitej ┼Ťmietany. Zapraszam Was po przepis!

(Visited 152 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie galaretki

Przygotuj galaretk─Ö zgodnie z instrukcj─ů na opakowaniu z t─ů r├│┼╝nic─ů, ┼╝e zmniejsz ilo┼Ť─ç wody do 900 ml. Galaretk─Ö od czasu do czasu mieszaj, a┼╝ b─Ödzie ch┼éodna i zacznie si─Ö powoli ┼Ťcina─ç (powinno to zaj─ů─ç oko┼éo 3 godzin).

2
Zrobione

Przygotowanie biszkoptu

Jajka zmiksuj z cukrem na jasn─ů i puszyst─ů mas─Ö. Je┼╝eli u┼╝ywasz miksera r─Öcznego to powinno to zaj─ů─ç oko┼éo 10 minut, natomiast je┼╝eli jest to robot to oko┼éo 5 minut. W mi─Ödzyczasie rozpu┼Ť─ç mas┼éo i sch┼é├│d┼║ je do temperatury pokojowej. Do mas┼éa dodaj 1 du┼╝─ů ┼éy┼╝k─Ö ubitych jajek i wymieszaj.
Do masy jajecznej dodaj przesian─ů m─ůk─Ö oraz kokos. Wszystko delikatnie i dok┼éadnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj mas┼éo i ponownie wymieszaj.
Formę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia i przelej tam masę na ciasto. Piecz przez około 10-15 minut aż uzyska ciasto złoty kolor.

3
Zrobione

Przygotowanie kremu

┼╗elatyn─Ö zalej zimn─ů wod─ů do momentu przykrycia i odstaw na bok na 10 minut do nap─Öcznienia.
W misie miksera ubij na sztywno ┼Ťmietan─Ö a pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ponownie wszystko zmiksuj.
┼╗elatyn─Ö rozpu┼Ť─ç w k─ůpieli wodnej i dodaj do niej ┼éy┼╝k─Ö ubitej ┼Ťmietany i wymieszaj by obni┼╝y─ç temperatur─Ö ┼╝elatyny. Je┼╝eli powstan─ů grudki to podgrzej ┼Ťmietan─Ö z ┼╝elatyn─ů i ponownie dodaj 1 ┼éy┼╝eczk─Ö ┼Ťmietany i wymieszaj. W ten spos├│b rozrzedzasz ┼╝elatyn─Ö i obni┼╝asz jej temperatur─Ö. Dodaj ┼╝elatyn─Ö do ubitej ┼Ťmietany i wszystko dok┼éadnie wymieszaj.

4
Zrobione

Na sch┼éodzony biszkopt wy┼é├│┼╝ ┼Ťmietan─Ö i powciskaj ciep┼ée lody w r├│wnych odst─Öpach. Wstaw do lod├│wki na 2 godziny do st─Ö┼╝enia. Nast─Öpnie ciasto pozostaw w lod├│wce i wlej na wierzch galaretk─Ö i pozostaw ponownie na 2 godziny do st─Ö┼╝enia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Pascha w białej czekoladzie
poprzendi
Pascha w białej czekoladzie
Mazurek limonkowy
nast─Öpny
Mazurek limonkowy
Pascha w białej czekoladzie
poprzendi
Pascha w białej czekoladzie
Mazurek limonkowy
nast─Öpny
Mazurek limonkowy

Dodaj komentarz