0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
1 szt. jajka
2 szt. białka
1,5 szkl. mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0.25 łyżeczki sól
0.25 łyżeczki soda oczyszczona
0.25 szkl. maślanka 1/4 szkl.
1.5 łyżki sok z cytryny
2 łyżki skórka z cytryny
0.75 szkl. cukier 3/4 szkl.
0.5 szkl. masło
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Krem
1 puszka mleko kokosowe
0.25 szkl. cukier puder
250 g mascarpone
100 ml likier kokosowy
0.25 szkl. wiórki kokosowe

Cupcakes Miss Coco

Kokos i cytryna to świetne rozwiązanie. A jakie są Wasze ulubione duety smakowe?

  • 50 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Delikatne babeczki z cytryną i kremem kokosowym.

Te cupcakes nie są bombą kaloryczną bo w kremie nie ma masła, ani śmietany, jednak mascarpone również robi swoje. Bardzo delikatne w smaku i subtelne, odrobina cytryny i odrobina kokosu. Mam nadzieję, że zostaną Waszym ulubionym przepisem.

Drogim Paniom w tym dniu życzę wszystkiego dobrego, i by pamiętały, że dziś w biodra nic nie idzie 🙂

(Visited 312 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W dużej misce przesiej mąkę, proszek, sodę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką (najlepiej przez 20 sekund). W międzyczasie przy pomocy blendera, zblenduj cukier z skórką cytrynową.

2
Zrobione

W misce przy pomocy miksera utrzyj masło z cukrem cytrynowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj 1 jajko. Ciągle miksuj, aż składniki się połączą.
Przy pomocy szpatułki zbierz masło ze ścianek, dodaj 1 białko i ponownie wszystko dokładnie zmiksuj. Na sam koniec dodaj ostatnie białko razem z ekstraktem waniliowym i wszystko ponownie zmiksuj.

3
Zrobione

Maślankę wymieszaj razem z sokiem z cytryny.
Do masy jajecznej dodaj 1/3 mieszanki z mąki. Wymieszaj. Następnie dodaj 1/2 maślanki z cytryną, ponownie wymieszaj. Ponownie dodaj 1/3 mąki, zmiksuj. Mieszanka z maślanki, ponownie zmiksuj. Na sam koniec dodaj resztę mąki i ponownie wszystko zmiksuj.

4
Zrobione

Babeczki przełóż do worka cukierniczego i wypełnij kokilki do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Wystudź na kratce.

5
Zrobione

Krem

Mleko kokosowe wstaw do lodówki na kilka godzin, by woda została na dole a masa u góry. Będzie Ci potrzebna tylko część gęsta. Zmiksuj masę z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj likier oraz kokos, ponownie zmiksuj. Na sam koniec ciągle miksując dodaj mascarpone w 3 turach.
Babeczki wystudzone udekoruj kremem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Mini bagietki
poprzendi
Mini bagietki
Tort bezowy z porzeczkami
następny
Tort bezowy z poreczkami
Mini bagietki
poprzendi
Mini bagietki
Tort bezowy z porzeczkami
następny
Tort bezowy z poreczkami

Dodaj komentarz