0 0
Cycuszki murzynki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
1 szkl. suchy mak
6 szt. białka
1 szkl. cukier
100 g wiórki kokosowe
Krem
6 szt. żółtko
2 szkl. mleko
250 g masło
3/4 szkl. cukier
50 ml wódka
1 opakowanie budyń waniliowy
Do dekoracji
paczka paczka biszkoptów
100 g czekolada gorzka
2 łyżki masło
24 szt. rodzynki
3 łyżki mleko

Cycuszki murzynki

Ciasto z dziecięcych lat, a wy jakie mieliście swoje ulubione?

  • 80 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Do dekoracji

Wskazówki

Udostępnij

Nie będę poprawny językowo i użyję nazwy, która mi jest od zawsze znana. Cycuszki murzynki czyli ciasto z biszkoptami a na ich czubku rodzynki bądź kandyzowana skórka pomarańczy. To ciasto moja mama robiła dosyć często, ja osobiście je bardzo lubię może ze względu na dużą zawartość kokosu w środku.

(Visited 565 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Białka, które powinny być w temperaturze pokojowej ubij na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawaj cały czas miksując po łyżce cukru, aż masa będzie lśniąca i błyszcząca. Następnie dodaj kokos oraz mak i wszystko wymieszaj ręcznie. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i całość piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik powinien być nagrzany wcześniej.

2
Zrobione

Do przygotowania kremu potrzebne będą żółtka, które należy ubić na parze wraz z cukrem. Budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i jeszcze ciepły dodawaj do żółtek po łyżce. Tutaj musisz uważać by żółtka się nie ścięły z budyniem (ich temperatura powinna być podobna). Całość ostudź. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając dodawaj po łyżce masę budyniową a na sam koniec alkohol.

3
Zrobione

Gotowy krem wyłóż na upieczone i ostudzone ciasto. Następnie na górę porozkładaj równomiernie biszkopty i w wierzch powbijaj rodzynki.

4
Zrobione

Przygotowanie polewy czekoladowej: mało, mleko oraz czekoladę rozpuść w rondelku. Gotowe ciasto polej z wierzchu czekoladą i odstaw do lodówki by wszystko się dobrze związało.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pierniczki całuski
następny
Pierczniki II
poprzendi
Pierniczki całuski
następny
Pierczniki II

Dodaj komentarz