0 0
Cynamonowe ślimaki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
3 szt. żółtko
3,5 szkl. mąka pszenna
3 łyżki cynamon
1/2 szkl. mleko
50 g drożdże świeże
1 szt. jabłka
1 szkl. cukier puder
2 łyżki mielone migdały
2 łyżki brązowy cukier
250 g masło
10 g migdały
1/2 szt. sok z cytryny
2 łyżki miód

Cynamonowe ślimaki

Jeżeli nie lubicie cynamonu, oczywiście możecie go pominąć ale to już niestety nie będzie to samo.

  • 145 minut
  • Porcji 9
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Przepis ten nigdy nie miał trafić na bloga. Było to zgłoszenie konkursowe, i mówię sobie no w sumie fajna nagroda, znacznie by mi ułatwiła pracę a nagrody dla najlepszej 20 też nie są złe. No i stało się, 1 miejsca nie zająłem ale na podium stanąłem, ta radość! Fala szczęścia, że znów się udało, że to co robię to ma sens.Gdy emocje już opadły, nastała chłodna kalkulacja. W formularzu odbioru nagrody miałem się zrzec wszystkich praw do zdjęć i do przepisu… Pomyślałem sobie: no ale jak… przecież ja to wymyśliłem, ja to zrobiłem … i teraz mam to od tak oddać za formę za 40 zł? No i wtedy podjąłem ważną decyzję. Przepis zostaje i JA się będę nim z Wami dzielił, nie korporacja 🙂
Dlatego też prezentuję moje dziecko, drożdżowe ślimaczki z cynamonem i jeszcze raz z cynamonem!

(Visited 127 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wbrew pozorom składników wiele, ale ślimaczki nie są skomplikowane w wykonaniu. Pamiętajcie, że moja szklanka zawsze ma 250 ml

2
Zrobione

W ciepłym mleku rozpuść drożdże. W misie miksera utrzyj 175 g tłuszczu z szklanką cukru pudru. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas miksuj aż się składniki połączą. Do masy z tłuszczu i żółtek dodaj wygrzaną mąkę, i wyrób ciasto. Na sam koniec dodaj paczkę cynamonu i całość wyrabiaj przez co najmniej 10 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce mniej więcej na 1 godzinę.

3
Zrobione

Gdy ciasto będzie wyrastać, rozpuść pozostałą część tłuszczu i dodaj do niego brązowy cukier, ekstrakt waniliowy, zmielone migdały i ew. łyżeczkę cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 9 równych części, i każdą rozwałkuj w paski. W każdym pasku na środku rozłóż masę przygotowaną wcześniej. Sklej pasek z ciasta dłuższymi krawędziami, aby zamknąć farsz w środku. Paski zwiń w ślimaka, i przełóż do formy kwadratowej wysmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni,na termoobiegu przez 25 minut.

4
Zrobione

Pięć minut przed końcem pieczenia posyp ciasto posiekanym drobno jabłkiem, orzechami oraz ew. miodem.
Z soku z cytryny oraz cukru pudru (50 g) przygotuj polewę i polej ślimaki zapieczone w formie

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Kukułkowa rapsodia
następny
Piernikowa wuzetka
poprzendi
Kukułkowa rapsodia
następny
Piernikowa wuzetka

Dodaj komentarz