Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami
0 0
Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Beza
5 szt. białka
2 łyżeczki kakao
280 g cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka sok z cytryny
Krem
250 g śmietana 36%
100 g czekolada gorzka
150 g wydrylowane wiśnie

Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami

  • Medium

Ingredients

  • Beza

  • Krem

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami

Tego samego dnia co do pieca trafiła tradycyna rolada bezowa, to przygotowałem jeszcze 1. Tym razem była to czekoladowa rolada bezowa z wiśniami. Wbre moim oczekiwaniom okazała się ona słodsza niż ta z lemon curd. Ta z ciemną czekoladą pomimo tego, że nie miała dodatku cukru w kremie i tak była słodka. Moja mama byłaby zachwycona ponieważ uwielbia tak słodkie desery. Jednak w prosty sposób możecie przełamać tą słodycz, wystarczy że dołożycie więcej wiśni do samego kremu i każdy kawałek będzie po prostu szaleństwem w ustach!

Czy przygotowanie rolady bezowej jest trudne? Czy łamie się podczas zwijania? Możecie odpowiedzieć sobie sami na to pytanie, bo jak dla mnie nie ma nic prostszego do zrobienia niż rolada bezowa. Zwykła beza jest dosyć kapryśna, ponieważ musimy ją długo suszyć, jednak przy roladzie bezowej tego problemu nie ma! Wszystko można zrobić w godzinę więc jest to też deser na sytuacje awaryjne, gdy macie gości a ciasta brak. Nie wspomnę o tym, że będzie to rewelacyjne ciasto na gorące letnie dni, z ogromną ilością owoców!

(Visited 2,300 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Beza

Białka ubij na sztywno. Podczas ubijania wsypuj cukier partiami, miksując na wysokich obrotach. Dodawaj cukier w kilku partiach. Na sam koniec dodaj sok z cytryny, kakao oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia składników.
Dno formy o wymiarach 27x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.

2
Done

W garnku podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.

3
Done

Bezę obróć dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia (przez około 10 minut). Bezę obsyp kakao.
Śmietanę z czekoladą ubij mikserem i rozprowadź na bezie. Rozsyp wiśnie.
Przy pomocy papieru do pieczenia zwiń bezę w rulon zaczynając od krótszego boku.
Zwiniętą bezę pozostaw w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Rolada bezowa z lemon curd
Przekladaniec z galaretka
next
Przekładaniec z galaretką
previous
Rolada bezowa z lemon curd
Przekladaniec z galaretka
next
Przekładaniec z galaretką

Add Your Comment