0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
200 g masło
700 g śliwki
200 g cukier muscovado
200 g mąka pszenna
100 g orzechy laskowe zmielone
100 g mielone migdały
4 szt. jajka
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
100 g czekolada gorzka 1 tabliczka
2 łyżki galaretka z owoców leśnych

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Uwielbiam ciasta z owocami w sezonie letnim, są one takie świeże i do tego zabijają wyrzuty sumienia.

  • 65 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Śliwki i czekolada, to musi się udać. Ciasto może stać się jednym z tych ulubionych ponieważ jest ono „jednogarnkowe”, co się wiąże z niewielką ilością sprzątania. W smaku nieco piernikowe,spowodowane jest to przez cukier muscovado. Smaczne no i z sezonowymi polskimi owocami.

(Visited 415 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste.
Śliwki w ilości 8 sztuk podziel na pół, i usuń pestki. Posłużą one do dekoracji ciasta na górze.
Do dużej miski wsyp cukier, miękkie masło, mąkę zmielone orzechy, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto utrzyj na jednolitą i gładką masę.

2
Zrobione

Pozostałe śliwki pokrój na drobne kawałki i wsyp do przygotowanej masy. Zrób to samo z czekoladą. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy, wyrównaj i piecz przez około 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Tortownica powinna mieć wymiary 26 cm.

3
Zrobione

Ciasto po upieczeniu wyłóżcie na kratkę i zostawcie na około 10 min, a gdy już ostygnie posmarujcie je z wierzchu roztopioną galaretką.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Kruche ciasto z budyniową pianką
następny
Razowiec
poprzendi
Kruche ciasto z budyniową pianką
następny
Razowiec

Dodaj komentarz