Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
200 g masło
700 g śliwki
200 g cukier muscovado
200 g mąka pszenna
100 g orzechy laskowe zmielone
100 g mielone migdały
4 szt. jajka
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
100 g czekolada gorzka 1 tabliczka
2 łyżki galaretka z owoców leśnych

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Uwielbiam ciasta z owocami w sezonie letnim, są one takie świeże i do tego zabijają wyrzuty sumienia.

  • 65 minut
  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Śliwki i czekolada, to musi się udać. Ciasto może stać się jednym z tych ulubionych ponieważ jest ono “jednogarnkowe”, co się wiąże z niewielką ilością sprzątania. W smaku nieco piernikowe,spowodowane jest to przez cukier muscovado. Smaczne no i z sezonowymi polskimi owocami.

(Visited 170 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste.
Śliwki w ilości 8 sztuk podziel na pół, i usuń pestki. Posłużą one do dekoracji ciasta na górze.
Do dużej miski wsyp cukier, miękkie masło, mąkę zmielone orzechy, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto utrzyj na jednolitą i gładką masę.

2
Done

Pozostałe śliwki pokrój na drobne kawałki i wsyp do przygotowanej masy. Zrób to samo z czekoladą. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy, wyrównaj i piecz przez około 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Tortownica powinna mieć wymiary 26 cm.

3
Done

Ciasto po upieczeniu wyłóżcie na kratkę i zostawcie na około 10 min, a gdy już ostygnie posmarujcie je z wierzchu roztopioną galaretką.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Kruche ciasto z budyniową pianką
next
Razowiec
previous
Kruche ciasto z budyniową pianką
next
Razowiec

Add Your Comment