0 0
Czekoladowo-kawowy tort ombre

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
10 szt. jajka
1 i 1/3 szkl. mąka pszenna
1,5 szkl. cukier drobny
2/3 szkl. kakao
Krem czekoladowy
200 g masło
400 g mascarpone
1 szkl. cukier puder
1 szkl. kakao
Krem kawowy
100 g biała czekolada
400 g śmietana 30%
1 paczka śnieżka w proszku
2 łyżeczki kawa rozpuszczalna

Czekoladowo-kawowy tort ombre

Czy może być coś pyszniejszego? Osobiście uwielbiam torty z kremem kawowym/

  • 110 minut
  • Porcji 16
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem czekoladowy

  • Krem kawowy

Wskazówki

Udostępnij

Do zrobienia tego tortu zabierałem się już bardzo dawno ponieważ właśnie taki znalazłem w internecie, jednak bez przepisu. Pomyślałem sobie, co mi szkodzi,mogę zrobić go po swojemu i dodać co mi się podoba, a jako że zakupiłem KitchenAid’a no i zbliżały się urodziny no to nie mogło być ku temu lepszej okazji. Tort pracochłonny jednak wart pracy w każdym calu.

(Visited 205 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie biszkoptu

Składniki najlepiej podzielić na pół i upiec dwa osobne biszkopty.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, jeżeli je dopiero wyjęłaś z lodówki, włóż je do ciepłej wody tak na 10 min. Oddziel białka od żółtek, a same białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy będą już sztywne, dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodawaj pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę oraz kakao. Suche składniki wymieszaj, dodaj je do ubitych białek z żółtkami, wymieszaj je przy pomocy szpatułki, nie używaj miksera bo stracisz całe powietrze, które z takim trudem wpompowane zostało do białek.Przełóż ciasto do formy okrągłej o średnicy 24 cm, piecz przez około 30-35 min w temperaturze 170 stopni. Gdy ciasto już się upiecze upuść je na podłogę w foremce tak mniej więcej z wysokości około 50 cm. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

2
Zrobione

Krem czekoladowy

Masło rozetrzyj na jasną i puszystą masę, dodaj następnie cukier puder i dalej ucieraj. W kolejnym kroku możesz użyć miksera i dodać delikatny serek, gdy składniki się połączą dodaj kakao i ponownie całość zmiksuj. Włóż do lodówki na około 30 minut aby masło w kremie stwardniało.

3
Zrobione

Krem kawowy

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (do większego garnka wlej odrobinę wody, a na górę postaw metalową miskę tak aby nie dotykała wody). Pamiętaj że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury więc należy robić to powoli, ponieważ czekolada może się rozwarstwić.
W mikserze ubij śnieżkę i dodaj lekko ostudzoną czekoladę, oraz śnieżkę. Miksuj całość przez chwilę aż otrzymasz gęsty krem. Uważaj by nie robić tego zbyt długo, ponieważ krem może się zważyć.

4
Zrobione

Złożenie tortu

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (do większego garnka wlej odrobinę wody, a na górę postaw metalową miskę tak aby nie dotykała wody). Pamiętaj że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury więc należy robić to powoli, ponieważ czekolada może się rozwarstwić.
W mikserze ubij śnieżkę i dodaj lekko ostudzoną czekoladę, oraz śnieżkę. Miksuj całość przez chwilę aż otrzymasz gęsty krem. Uważaj by nie robić tego zbyt długo, ponieważ krem może się zważyć.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Placuszki z borówkami i jogurtem
następny
Sernik z galaretką porzeczkową
poprzendi
Placuszki z borówkami i jogurtem
następny
Sernik z galaretką porzeczkową

Dodaj komentarz