0 0
Domowa pizza

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
500 g mąka pszenna
1 łyżeczka sól
25 g drożdże świeże
1 i 1/2 szklanki ciepła woda
1 łyżka olej
Pizza 4 sery
200 g passata pomidorowa
6 szt. suszone pomidory
1 łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki chili
1 szt. mozarella
1 opakowanie camembert
100 g żółty ser potarty na grubych oczkach
1/2 opakowania ser lazur
Pizza klasyczna
sos pomidorowy
4 plasterki szynka szwarcwaldzka
1 szt. pomidor
3 szt. pieczarki
100 g żółty ser
9 plasterków salami
Pizza meksykańska
sos pomidorowy
100 g mięso wieprzowe
100 g żółty ser
4 łyżki kukurydza z puszki
4 łyżki czerwona fasola z puszki
6 plasterków salami

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Domowa pizza

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Pizza 4 sery

  • Pizza klasyczna

  • Pizza meksykańska

Wskazówki

Udostępnij

Domowa pizza

Pizza często trafia na stół jak organizuję w domu imprezę. Czasami skuszę się na przygotowanie samego ciasta na pizzę, a każdy układa dodatki według własnych potrzeb. Najczęściej jednak to ja przejmuję inicjatywę i sam robię ją od początku do końca. Nie decyduję się na kupne ciasto do pizzy tylko robię je sam. Koszt przygotowania takiego ciasta nie jest duży. Ciasto wystarcza natomiast do przygotowania 3 pizz. W przepisie znajdziecie oczywiście składniki potrzebne do przygotowania samego ciasta, a w osobnych częściach znajdziecie składniki do przygotowania pizzy quatro fromage, meksykańskiej oraz klasycznej.

Domowa pizza quatro fromage to po prostu pizza z dużą ilością sera. Ja zdecydowałem się na wykorzystanie 4 najpopularniejszych, i najłatwiej dostępnych w każdym sklepie, tj. ser żółty, mozarella, camenbert oraz lazur.

Domowa pizza meksykańska jest z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy oraz mięsa mielonego wieprzowego z garścią przypraw.

Domowa pizza klasyczna jest z salami, szynką parmeńską oraz pieczarkami. Moja mama robiła bardzo podobną pizzę. Jednak przygotowywała ją na grubym cieście i w blaszanej foremce.

Jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe na pizzę, to w sytuacji gdy macie z nim problem to zapraszam Was na stronę główną. W wyszukiwarce znajdziecie przepis na ciasto drożdżowe (słodkie) lecz do przygotowania ciasta na pizzę należy mieć dokładnie to samo na uwadze.

Każdy “placek” pizzy smaruję domowej roboty ketchupem, lecz jeżeli nie macie takiego domowego sosiku, to polecam Wam taki, który kilka razy już robiłem. Składa się on z pasaty, przypraw oraz suszonych pomidorów.

 

(Visited 278 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W 1/2 szklanki letniej wody rozpuść drożdże z 1 łyżeczką mąki i cukru. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.
Do mąki dodaj sól oraz zaczyn. Wyrób ciasto. Wlej resztę wody oraz olej. Całość wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie jednorodne i będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto odłóż do miski i przykryj ścierką. Niech ciasto wyrasta przez około 1 godzinę.

2
Zrobione

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Możesz zrobić 1 wielką pizzę lub 3 mniejsze tak jak ja.
Natłuść sobie ręce olejem i na papierze do pieczenia uformuj z ciasta placek o średnicy około 23 cm.

3
Zrobione

Pizza 4 sery

Przygotowanie sosu:
Passatę, suszone pomidory i przyprawy zmiksuj razem. Każdy placek posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym.
Na tarce z dużymi okami zetrzyj żółty ser i posyp wierzch pizzy. Ułóż pokrojony w plastry ser camembert oraz mozarellę. Rozkrusz na wierzchu ser lazur. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut aż ciasto będzie złote z wierzchu,

4
Zrobione

Pizza klasyczna

Na posmarowanym sosem pomidorowym cieście rozsyp potarty żółty ser. Na wierzchu ułóż pomidor pokrojony w plastry, salami oraz pokrojone w plastry pieczarki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu poukładaj porwaną szynkę szwarcwaldzką.

5
Zrobione

Pizza meksykańska

Na posmarowanym sosem pomidorowym cieście rozsyp potarty żółty ser. Na wierzchu porozrzuca mięso wieprzowe wymieszane z solą i pieprzem. Ułóż na cieście fasolę, kukurydzę oraz salami. Wstaw do piekarnika na 20 min i piecz do uzyskania złotego koloru ciasta.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Makaroniki kokosowe
poprzendi
Kokosowe makaroniki
3 Bit
następny
Ciasto 3 bit
Makaroniki kokosowe
poprzendi
Kokosowe makaroniki
3 Bit
następny
Ciasto 3 bit

Dodaj komentarz