Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Domowe jeżyki
0 0
Domowe jeżyki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Ciasto
200 g mąka pszenna
70 g mąka kukurydziana
100 g cukier puder
100 g masło
Karmel
250 g cukier
100 g śmietana 30%
50 g masło
Polewa
100 g czekolada mleczna
20 g olej
100 g czekolada gorzka
30 g olej
4 łyżki rodzynki
30 g orzechy laskowe

Domowe jeżyki

  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Karmel

  • Polewa

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Domowe jeżyki

 

Pewnie każdy z Was zna, lub widział na sklepowej półce. Niesamowicie słodkie, kruche i równie pyszne co te z sklepu. Jednak z jedną wielką różnicą: są domowe! Nie ma w nich polepszaczy i innych stabilizatorów! Pyszne domowe jeżyki na bazie szkockiego ciasta shortbread, które jest niesamowicie kruche i maślane. Na wierzchu odrobina karmelu, i całość oblana mleczną + gorzka czekoladą z dodatkiem orzechów laskowych i rodzynek sułtańskich.

Pewnie zastanawiacie się jak przygotować te ciasteczka? Nic prostszego, potrzebujecie najzwyklejsze domowe przyrządy do pieczenia oraz 1 wykrawarka o średnicy 4 cm. Jeżeli wykrawarki nie macie możecie do tego celu zawsze wykorzystać kieliszek.

(Visited 567 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto

Miękkie masło przy pomocy drewnianej łyżki utrzyj razem z cukrem pudrem. Na sam koniec dodaj mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną.
Ciasto rozwałkuj między 2 arkuszami papieru do pieczenia - na grubość około 1 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut (do złotego koloru) w temperaturze 170 stopni.
Jeszcze z gorącego ciasta wykrój ciastka przy pomocy wykrawarki. Odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia.

2
Done

Karmel

Cukier skarmelizuj na patelni. Cukier można od czasu do czasu przemieszać by się równomiernie skarmelizował. Do gorącego karmelu wlej śmietanę i energicznie całość mieszaj (uważaj by się nie poparzyć). Przez chwilę jeszcze gotuj, by się rozpuścił również karmel który się zbrylił.
Krem odłóż na bok do wystudzenia i dodaj miękkie masło i zblenduj całość. Karmel odłóż do lodówki na około 30 minut.

3
Done

Z karmelu uformuj tyle kulek ile masz wykrojonych spodów z ciasta. Połóż na wierzchu i spłaszcz. Wstaw do zamrażarki do całkowitego zmrożenia (około 4 godzin).

4
Done

Czekolada mleczna

Czekoladę mleczną rozpuść w mikrofalówce i dodaj 20 g oleju. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasteczka nabij na patyczek do szaszłyków i zanurzaj je pojedynczo w czekoladzie mlecznej. Ciasteczka ponownie wstaw do zamrażarki do całkowitego zmrożenia.

5
Done

Polewa finalna

Rodzynki i orzechy posiekaj.
Gorzką czekoladę rozpuść w mikrofalówce bądź na parze. Dodaj olej i ponownie całość wymieszaj dokładnie. Dodaj do czekolady rodzynki i orzechy.
Zmrożone ciasteczka w polewie z czekolady mlecznej umieść na kratce, a pod nią daj talerz. Polej ciastka ciemną czekoladą (możesz pomóc sobie widelcem przy zrzucaniu rodzynek i orzechów). Ciastka odstaw na bok, bądź umieść w lodówce by czekolada stężała.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Czekoladowy wieniec drożdżowy
next
Jabłecznik na półkruchym spodzie
previous
Czekoladowy wieniec drożdżowy
next
Jabłecznik na półkruchym spodzie

Add Your Comment