Składniki
-
Ciasto
-
50 g drożdże świeże
-
200 g cukier
-
5 szt. żółtko
-
500 g mąka pszenna
-
100 g masło
-
1 i 1/4 szkl. mleko
-
Beza
-
5 szt. białka
-
300 g cukier
-
Kruszonka
-
140 g mąka pszenna
-
60 g mąka migdałowa
-
70 g cukier
-
100 g masło
-
50 g płatki migdałów
-
Nadzienie
-
1 kg rabarbar
-
1/4 szkl. cukier
-
1/2 szt. sok z cytryny
Wskazówki
Drożdżowe z rabarbarem, bezą i kruszonką
Zdecydowałem, że najwyższy czas na wykorzystanie rabarbaru, który macie w ogródku bądź kupicie po taniości na targu czy w markecie. Jeżeli czytacie ten wpis i myślicie sobie o NIE, DROŻDŻOWE! Oznaczać to może tyle, ze albo nie lubicie drożdżowe albo jest to dla Was nie lada zagadka. Na wasze szczęście przygotowałem już wpis dotyczcy samego drożdżowego ciasta, kilka porad i wskazówek jak sobie radzić z tym ciastem. Informacje znajdziecie o tutaj.
Przepis jest w taki sposób przygotowany, że nie zostaną wam białka. Często się zastanawiam co z nimi zrobic po ulepieniu pączków więc #zerowaste jak najbardziej tutaj działa.
Kilka wskazówek dotyczących pieczenia:
Przedewszystkim ciasto drożdżowe nie lubi szybkiego wyrastania. Ja nie lubię czuć smaku drożdży już po upieczeniu ciasta. Pozwólcie ciastu spokojnie wyrastać. W sumie dobrą temperaturą jest temperatura 15-18 stopni do wyrastania wolnego ciasta drożdżowego, lecz o taką temperaturę trudno w okresie wiosenno-letnim.
Kwestia pieczenia. Przywołam po raz kolejny znakomity piekarnik Electrolux. Staram się wykorzystać wszystkie funkcjonalności piekarnika, więc pieczenie parą mam już odhaczone, czyszczenie katalityczne też, pieczenie z programowaniem czasu (beza) i określonym czasem wyłączenia, no i teraz przyszedł czas na wykorzystanie pozostałych pokręteł. W tym przepisie warto sprawdzić czy macie w swoim piecu opcję uruchomienia samej grzałki górnej podczas pieczenia. Bardzo to ułatwia pieczenie, bo nie chciałem by samo ciasto było nadmiernie przesuszone, a chciałęm upiec tylko górę ciasta (bezę i kruszonkę).
Jeżeli macie pytania dotyczące samego przepisu, nie bójcie się odwiedzić mnie na facebooku i zapytać. Każdy przepis pojawiający się tutaj, trafia też na facebooka.
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto drożdżoweDrożdże pokrusz do miseczki. Zasyp je 1 łyżeczką cukru i cały czas ucieraj aż staną się płynne. Możesz to robić zewnętrzną częścią łyżeczki. |
2
Zrobione
|
Ciasto c.d.Wyrośnięty zaczyn połącz z przesianą mąką, Przesianie mąki sprawia, że ciasto staje się jeszcze bardziej delikatne. |
3
Zrobione
|
W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Rozpuść również masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do mąki dodaj żółtka oraz mleko. Wyrób wstępnie ciasto, a następnie dodaj masło. Wyrób ciasto przez około 10-15 minut aż będzie sprężyste. |
4
Zrobione
|
Wyrobione ciasto przykryj ścierką lub zawiń w folię spożywczą miskę i odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia. |
5
Zrobione
|
NadzienieRabarbar pokrój w 1 cm paski. Zasyp cukrem i odstaw na 10 minut. |
6
Zrobione
|
Blaszkę o wymairach 29x35 cm wysmaruj tłuszczem i rozprowadź ciasto drożdżowe na blaszce. Porozrzucaj podsmażony rabarbar na wierzchu i wstaw do pieca nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez 30 minut. |
7
Zrobione
|
KruszonkaPodczas gdy ciasto się piecze przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki oprócz migdałów. Masło najlepiej by miało temperaturę około 21 stopi by łatwiej dało się je zagnieść. Gdy masa będzie jednolita dodaj płątki migdałów i ponownie zagnieć ciasto. |
8
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywno i ciągle miksując dodawaj po 1 bardzo dużej łyżce cukru w odstępach około 30 sekundowych. Gdy masa będzie jednolita i błyszcząca, oznaczać to będzie, że beza jest gotowa. |
9
Zrobione
|
Na upieczonym cieście drożdżowym rozsmaruj bezę i rozsyp kruszonkę na wierzchu. Wstaw do piekarnika ponownie (tym razem z opcją grzania tylko góra) i piecz aż kruszonka będzie miała złoty kolor (około 20 minut). |