0 0
Drozdżowe z rabarbarem, bezą i kruszonką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
50 g drożdże świeże
200 g cukier
5 szt. żółtko
500 g mąka pszenna
100 g masło
1 i 1/4 szkl. mleko
Beza
5 szt. białka
300 g cukier
Kruszonka
140 g mąka pszenna
60 g mąka migdałowa
70 g cukier
100 g masło
50 g płatki migdałów
Nadzienie
1 kg rabarbar
1/4 szkl. cukier
1/2 szt. sok z cytryny

Drozdżowe z rabarbarem, bezą i kruszonką

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Beza

  • Kruszonka

  • Nadzienie

Wskazówki

Udostępnij

Drożdżowe z rabarbarem, bezą i kruszonką

Zdecydowałem, że najwyższy czas na wykorzystanie rabarbaru, który macie w ogródku bądź kupicie po taniości na targu czy w markecie. Jeżeli czytacie ten wpis i myślicie sobie o NIE, DROŻDŻOWE! Oznaczać to może tyle, ze albo nie lubicie drożdżowe albo jest to dla Was nie lada zagadka. Na wasze szczęście przygotowałem już wpis dotyczcy samego drożdżowego ciasta, kilka porad i wskazówek jak sobie radzić z tym ciastem. Informacje znajdziecie o tutaj.

Przepis jest w taki sposób przygotowany, że nie zostaną wam białka. Często się zastanawiam co z nimi zrobic po ulepieniu pączków więc #zerowaste jak najbardziej tutaj działa.

Kilka wskazówek dotyczących pieczenia:

Przedewszystkim ciasto drożdżowe nie lubi szybkiego wyrastania. Ja nie lubię czuć smaku drożdży już po upieczeniu ciasta. Pozwólcie ciastu spokojnie wyrastać. W sumie dobrą temperaturą jest temperatura 15-18 stopni do wyrastania wolnego ciasta drożdżowego, lecz o taką temperaturę trudno w okresie wiosenno-letnim.

Kwestia pieczenia. Przywołam po raz kolejny znakomity piekarnik Electrolux. Staram się wykorzystać wszystkie funkcjonalności piekarnika, więc pieczenie parą mam już odhaczone, czyszczenie katalityczne też, pieczenie z programowaniem czasu (beza) i określonym czasem wyłączenia, no i teraz przyszedł czas na wykorzystanie pozostałych pokręteł. W tym przepisie warto sprawdzić czy macie w swoim piecu opcję uruchomienia samej grzałki górnej podczas pieczenia. Bardzo to ułatwia pieczenie, bo nie chciałem by samo ciasto było nadmiernie przesuszone, a chciałęm upiec tylko górę ciasta (bezę i kruszonkę).

Jeżeli macie pytania dotyczące samego przepisu, nie bójcie się odwiedzić mnie na facebooku i zapytać. Każdy przepis pojawiający się tutaj, trafia też na facebooka.

(Visited 183 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Drożdże pokrusz do miseczki. Zasyp je 1 łyżeczką cukru i cały czas ucieraj aż staną się płynne. Możesz to robić zewnętrzną częścią łyżeczki.
Do płynnych drożdży dodaj 1/4 szklanki mleka w temperaturze 26-30 stopni. Dodaj dodatkowo 1 łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj przy pomocy widelca by nie powstały grudki.
Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 10 minut.

2
Zrobione

Ciasto c.d.

Wyrośnięty zaczyn połącz z przesianą mąką, Przesianie mąki sprawia, że ciasto staje się jeszcze bardziej delikatne.
Zaczyn jest gotowy gdy widać na nim bąbelki i nabiera konsystencji "spienionego mleka". Wymieszaj w misce mąkę z zaczynem przy pomocy drewniane łyżki. Przełóż ciasto do misy miksera bądź wyłóż na stolnicę.

3
Zrobione

W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Rozpuść również masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do mąki dodaj żółtka oraz mleko. Wyrób wstępnie ciasto, a następnie dodaj masło. Wyrób ciasto przez około 10-15 minut aż będzie sprężyste.

4
Zrobione

Wyrobione ciasto przykryj ścierką lub zawiń w folię spożywczą miskę i odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

5
Zrobione

Nadzienie

Rabarbar pokrój w 1 cm paski. Zasyp cukrem i odstaw na 10 minut.
Gdy rabarbar puści soki wrzuć go na rozgrzaną patelnię i podsmaż razem z sokiem z cytryny. Smaż przez około 5 minut. Rabarbar powinien puścić nieco więcej soków, lecz nie może się rozpaść.

6
Zrobione

Blaszkę o wymairach 29x35 cm wysmaruj tłuszczem i rozprowadź ciasto drożdżowe na blaszce. Porozrzucaj podsmażony rabarbar na wierzchu i wstaw do pieca nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez 30 minut.

7
Zrobione

Kruszonka

Podczas gdy ciasto się piecze przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki oprócz migdałów. Masło najlepiej by miało temperaturę około 21 stopi by łatwiej dało się je zagnieść. Gdy masa będzie jednolita dodaj płątki migdałów i ponownie zagnieć ciasto.

8
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno i ciągle miksując dodawaj po 1 bardzo dużej łyżce cukru w odstępach około 30 sekundowych. Gdy masa będzie jednolita i błyszcząca, oznaczać to będzie, że beza jest gotowa.

9
Zrobione

Na upieczonym cieście drożdżowym rozsmaruj bezę i rozsyp kruszonkę na wierzchu. Wstaw do piekarnika ponownie (tym razem z opcją grzania tylko góra) i piecz aż kruszonka będzie miała złoty kolor (około 20 minut).
Upieczone ciasto jest gotowe do podania po uprzednim ostudzeniu.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Brownie z mascarpone
poprzendi
Brownie z kremem mascarpone
Ucierane ciasto z truskawkami 3
następny
Ucierane ciasto z truskawkami
Brownie z mascarpone
poprzendi
Brownie z kremem mascarpone
Ucierane ciasto z truskawkami 3
następny
Ucierane ciasto z truskawkami

Dodaj komentarz