0 0
Drożdżówka kokosowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
350 ml mleko ciepłe
7 g drożdże suszone
500 g mąka pszenna
5 łyżek cukier
1 łyżeczka sól
1 szklanka wiórki kokosowe
Masa budyniowa
1,5 szkl. mleko
1 szt. wanilia
2 łyżki mąka ziemniaczana
1 łyżka masło
3 łyżki cukier
2 szt. żółtko

Drożdżówka kokosowa

Wam zapewne kojarzy się drożdżówka z pojedynczym ciastkiem, niewielkich rozmiarów. To jednak jest co innego, ponieważ można swobodnie odkrajać i idealnie nadaje się do niedzielnej herbaty/kawy.

  • 160 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Masa budyniowa

Wskazówki

Udostępnij

Smak na drożdżówkę złapał mnie przedwczoraj, kiedy to chciałem zjeść dobre ciacho okazało się, że w sklepie nie ma nic smacznego 🙁 no to co, długo nie czekają po powrocie do domu wyrobiłem ciasto i zrobiłem swoją. Nieco inną bo w foremce i do krojenia, bardziej wersja amerykańska bo oni tak jedzą kołoczki, a u nas są malutki takie idealne do kawy. Alternatywa smaczna, no i z dodatkiem kokosu i budyniu domowej roboty.

(Visited 297 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Z 350 ml mleka odlej 100 ml i lekko podgrzej by było ciepłe. Do 100 ml ciepłego mleka dodaj drożdże oraz 2 łyżki cukru, całość dobrze wymieszaj i odstaw na 5-10 min do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz sól. Wlej zaczyn do suchych składników, wymieszaj składniki i dodaj resztę (250 ml) ciepłego mleka. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe. Wyrób dokładnie ciasto, aby było sprężyste i odchodziło od ręki. Powinno być wyrabiane co najmniej 10 min. Ja sobie życie w dużym stopniu ułatwiam bo mam robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego :). Odstaw ciasto na co najmniej 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryj oczywiście miskę ręcznikiem, by ciasto z wierzchu nie wyschło.

2
Zrobione

Masa budyniowa

Jedną szklankę mleka wraz z wanilią (bądź cukrem wanilinowym), masłem i cukrem podgrzej.
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz mleko. Gdy mleko zacznie się powoli gotować dodaj zaczyn budyniowy do mleka i cały czas energicznie mieszaj. Uważaj by się budyń nie przypalił. To powinno zająć dosłownie chwilę. Odstaw do wystygnięcia na bok.
Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki o długości 22 cm, wyłożoną folią aluminiową. Na środku zrób wgłębienie (dosyć solidne) i przełóż do niego budyń.

3
Zrobione

Ja zawsze lubię gdy ciasto również ładnie wygląda, dlatego też z odrobiny ciasta uplotłem warkocz i rozłożyłem go na wierzchu, tak aby reszta ciasta mogła swobodnie "oddychać". Z wierzchu posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni, przez około 40 min.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Tort buraczany z preclami
następny
Ciasto bananowo-owsiane z truskawkami
poprzendi
Tort buraczany z preclami
następny
Ciasto bananowo-owsiane z truskawkami

Dodaj komentarz