Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Ciasto drożdżowe
50 g drożdże świeże
500 g mąka pszenna
100 g masło
250 ml mleko
4 szt. żółtko
200 g cukier
Nadzienie
300 g rabarbar pokrojony
300 g truskawki
100 g cukier
Kruszonka
200 g mąka pszenna
100 g masło
100 g cukier

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Co tu dużo mówić: POLECAM! Pomimo tego, że mam alergię na truskawki nie potrafię się im oprzeć w sezonie.

  • 200 minut
  • Serves 20
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto drożdżowe

  • Nadzienie

  • Kruszonka

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Malutkie drożdżówki, w sumie bardzo dobre do kawy albo popołudniowej herbaty. Dla mnie były idealne do porannej kawy, drugiego śniadania, poobiedniego deseru, i jako dodatek do kolacji. Tak zjadłem ich z 10 i dobrze mi z tym. A czy wam będą smakować?

(Visited 126 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto drożdżowe

Przygotuj zaczyn pod ciasto drożdżowe, czyli rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Dodaj z 4-5 łyżek ciepłego mleka. Zaczyn pozostaw tak na 30 - 40 min do wyrośnięcia.Następnie do ciepłej, przesianej mąki dodaj zaczyn, żółtka utarte na puszystą masę z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz letnie mleko. Całość wyrób ręką, i ponownie odstaw na 40 - 60 min do wyrośnięcia.

2
Done

Nadzienie

Zasyp rabarbar oraz truskawki 10 dag cukru, pozostaw tak na 10 min. Na suchej patelni skarmelizuj 2 łyżki cukru (chodzi po prostu o doprowadzenie cukru do płynnej, brązowej postaci, nie należy cukru mieszać). Gdy już uzyskasz karmel dodaj truskawki z rabarbarem i cukrem. Smaż jeszcze przez około 10 min.

3
Done

Z wcześniej przygotowanego ciasta drożdżowego uformuj około 20 kuleczek. Rozłóż je na papierze do pieczenia, spłaszcz nieco i uformuj lekkie dołki na środku, w które włożysz farsz rabarbarowo-truskawkowy.

4
Done

Kruszonka

Do stopionego masła dodaj cukier, oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż się połączy.

5
Done

Na przygotowane drożdżówki rozsyp kruszonkę.
Całość piecz przez około 10-15 min, aż ciasto nieco się zrumieni, w temperaturze 170-180 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

previous
Dżem truskawkowy
next
Beziki kakaowe
previous
Dżem truskawkowy
next
Beziki kakaowe

Add Your Comment