0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto drożdżowe
50 g drożdże świeże
500 g mąka pszenna
100 g masło
250 ml mleko
4 szt. żółtko
200 g cukier
Nadzienie
300 g rabarbar pokrojony
300 g truskawki
100 g cukier
Kruszonka
200 g mąka pszenna
100 g masło
100 g cukier

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Co tu dużo mówić: POLECAM! Pomimo tego, że mam alergię na truskawki nie potrafię się im oprzeć w sezonie.

  • 200 minut
  • Porcji 20
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • Nadzienie

  • Kruszonka

Wskazówki

Udostępnij

Malutkie drożdżówki, w sumie bardzo dobre do kawy albo popołudniowej herbaty. Dla mnie były idealne do porannej kawy, drugiego śniadania, poobiedniego deseru, i jako dodatek do kolacji. Tak zjadłem ich z 10 i dobrze mi z tym. A czy wam będą smakować?

(Visited 504 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Przygotuj zaczyn pod ciasto drożdżowe, czyli rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Dodaj z 4-5 łyżek ciepłego mleka. Zaczyn pozostaw tak na 30 - 40 min do wyrośnięcia.Następnie do ciepłej, przesianej mąki dodaj zaczyn, żółtka utarte na puszystą masę z cukrem, roztopione ciepłe masło oraz letnie mleko. Całość wyrób ręką, i ponownie odstaw na 40 - 60 min do wyrośnięcia.

2
Zrobione

Nadzienie

Zasyp rabarbar oraz truskawki 10 dag cukru, pozostaw tak na 10 min. Na suchej patelni skarmelizuj 2 łyżki cukru (chodzi po prostu o doprowadzenie cukru do płynnej, brązowej postaci, nie należy cukru mieszać). Gdy już uzyskasz karmel dodaj truskawki z rabarbarem i cukrem. Smaż jeszcze przez około 10 min.

3
Zrobione

Z wcześniej przygotowanego ciasta drożdżowego uformuj około 20 kuleczek. Rozłóż je na papierze do pieczenia, spłaszcz nieco i uformuj lekkie dołki na środku, w które włożysz farsz rabarbarowo-truskawkowy.

4
Zrobione

Kruszonka

Do stopionego masła dodaj cukier, oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż się połączy.

5
Zrobione

Na przygotowane drożdżówki rozsyp kruszonkę.
Całość piecz przez około 10-15 min, aż ciasto nieco się zrumieni, w temperaturze 170-180 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Dżem truskawkowy
następny
Beziki kakaowe
poprzendi
Dżem truskawkowy
następny
Beziki kakaowe

Dodaj komentarz