0 0
Drożdżówki z serem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
350 ml mleko
1 torebka drożdże świeże 7g
500 g mąka pszenna
2 łyżki cukier drobny
szczypta sól
500 g ser półtłusty
2 szt. żółtko
3 łyżki cukier drobny
1 łyżka ekstrakt waniliowy
3 łyżki rodzynki
2 łyżki serek kremowy
Dodatkowo
1 szt białka do posmarowania drożdżówek

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Drożdżówki z serem

A jakie są wasze ulubione drożdżówki?

  • 145 minut
  • Porcji 8
  • Trudne

Składniki

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

To już drugie drożdżówki na blogu. Te mają w sobie wiele uroku, bo przez już raz wykorzystaną metodę warkocza prześlicznie wyglądają. Są z serem więc też trafią pewnie na listę moich ulubionych deserów.

(Visited 493 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W 100 ml ciepłego mleka rozpuść drożdże oraz dodaj cukier. Odstaw na 10 minut aby zaczyn lekko wyrósł. W dużej misce wymieszaj razem mąkę, cukier oraz sól. Wlej do środka zaczyn, lekko wyrób ciasto a następnie dodaj resztę ciepłego mleka. Wyrób ciasto tak aby były sprężyste i lekko odchodziło od dłoni (zawsze jest najtrudniej określić słowami kiedy ciasto jest dobre, to się po prostu czuje ;)). Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.

2
Zrobione

W międzyczasie przygotuj farsz. Żółtka przy użyciu miksera ubij wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj żółtka do sera oraz twarożek. Ponownie wszystko zmiksuj razem a na koniec dodaj ekstrakt waniliowy. Na koniec dodaj rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Teraz powracamy do Naszego ciasta.

3
Zrobione

Gdy ciasto już podrośnie i podwoi swoją objętość podziel je na 8 części. Każdą rozwałkuj na prostokąty o wymiarach mniej więcej 10-15 cm. Rozprowadź na rozwałkowanym placku twaróg, i zachowaj odstęp około 1-1,5 cm od krawędzi. Zwiń całość w rulon, przetnij nożem przez środek i obróć nacięciem ku górze.

4
Zrobione

Następnie spleć końcówki górne ciasta i przekładaj je, tak jak to się robi przy pleceniu warkocza. Powinno to wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu poniżej.

5
Zrobione

Teraz chwyć za jeden koniec i warkocz zwiń w ślimaka. Odstaw drożdżówki przykryte ściereczką na 1 godzinę do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 260 stopni i posmarowane białkiem drożdżówki piecz przez 20-25 min. Po upieczeniu pozostaw jeszcze na 10 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Różyczki faworkowe
następny
Choco babeczki z piwem
poprzendi
Różyczki faworkowe
następny
Choco babeczki z piwem

Dodaj komentarz