Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Fraisier – biszkopt z truskawkami
0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Biszkopt
4 szt. jajka
105 g mąka pszenna
80 g cukier
35 g masło
Krem
500 g śmietana 30%
2 łyżeczki żelatyna
3 łyżki zimna woda
4 łyżki cukier puder
Mus
500 g truskawki
1 łyżeczka agar
1/2 szt. sok z cytryny
2 łyżki cukier
Dodatkowo
500 g truskawki

Fraisier – biszkopt z truskawkami

  • Medium

Ingredients

  • Biszkopt

  • Krem

  • Mus

  • Dodatkowo

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Fraisier – biszkopt z truskawkami

Fraisier to dosyć popularne ciasto w kuchni francuskiej. Delikatny biszkopt genueński, delikatny krem śmietanowy i świeże truskawki to kwintesencja tego ciasta. Proste w wykonaniu, niesamowite w smaku a jedyny element wspólny wszystkich fraisier to piękna dekoracja z połówek truskawek w okół ciasta. Jak uzyskać tak pięknie “czyste” krawędzie? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Jest wiele akcesoriów kuchennych, które warto mieć w domu zaliczamy do nich m.in. szpatułkę i trzepaczkę. Ja polecam nieco bardziej wyszukany gadżet jakim jest taśma cukiernicza. To taki cienki pasek folii, którym wykładamy krawędź formy. Układając truskawki wewnętrzną stroną ku krawędzi mamy pewność, że nie pobrudzą się od śmietany podczas wygładzania ciasta.

Co na wierzch pysznego fraisier? Ja dalem mus truskawkowy z odorbiną agaru, lecz kombinacje są dowolne. Możecie użyć marcepanu, albo nawet lemon curd by nadać ciastu nieco kwasowości.

Przejdźmy zatem do przepisu i dowiedzmy się jak zrobić Fraisier – biszkopt z truskawkami

(Visited 464 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Biszkopt

Masło rozpuść w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej i odstaw na bok do wystudzenia.
Całe jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Gdy będzie już bardzo gęsta ubeirz zniej 1 łyżkę i dodaj do roztopionego masła i wymieszaj.
Dodaj do masy przesianą mąkę i całość wymieszaj trzepaczką do połączenia (nie mieszaj zbyt długo). Przełóż ciasto do formy o wymiarach 19x30 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 25 minut (do tzw. suchego patyczka) - ciasto musi być zrumienione z wierzchu.

2
Done

Mus

W międzyczasie przygotuj mus.
Owoce zagotuj z 1/2 szklanki wody, cukrem i sokiem z cytryny. Gotuj przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając by się mus nie przypalił.
Gorący mus przetrzyj przez sito i ponownie przelej do garnka.
Do gorącego musu dodaj agar i mieszaj od czasu do czasu gotując przez około 5 minut. Odstaw do lekkiego schłodzenia.

3
Done

Upieczony biszkopt odstaw na bok do całkowitego schłodzenia. Gdy będzie wystudzony przekrój go wzdłuż.

4
Done

Krem

Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw na bok do napęcznienia.
W misie miksera ubij śmietanę (nie może być bardzo sztywna). Podgrzej żelatynę w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej i dodaj łyżkę śmietany - wymieszaj.
Dodaj do śmietany cukier puder i ponownie zmiksuj całość i wlej cienkim strumieniem żelatynę wymieszaną z odrobiną śmietany. Dodaj do kremu z 10 pokrojonych na większe kawałki truskawek.

5
Done

W foremce wyłożonej taśmą cukierniczą (bądź folią spożywczą) umieść na dnie połówkę biszkoptu. Na wierzchu ułóż kołnierz z połówek truskawek, wypełnij ciasto kremem.
Drugi kawałek biszkoptu dotnij z każdej strony o 2 cm i zanurz go w kremie. Przykryj ciasto resztą kremu i wygladź.
Wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut.

6
Done

Na dobrze schłodzone ciasto wylej mus truskawkowy i równomiernie rozprowadź. Wstaw ciasto do lodówki do stężenia na około 1 godzinę.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Wafle z galaretką
previous
Wafle z galaretką
Skręcane drożdżówki z truskawkami
next
Zakręcone drozdżówki z truskawkami
Wafle z galaretką
previous
Wafle z galaretką
Skręcane drożdżówki z truskawkami
next
Zakręcone drozdżówki z truskawkami

Add Your Comment