0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto gofrowe
2 szkl. mąka pszenna
2 szkl. mleko
2 szt. jajka
1 szczypta sól
4 łyżki cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
3 łyżeczki kakao
25 g wiórki kokosowe
1/3 szkl. Oreo
1/3 szkl. olej rzepakowy
Dodatkowo
200 ml śmietana 30%
2 szt. banan
1 szklanka maliny
2 szt. jabłka

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Gofry marmurkowe

Gofry marmurkowe to wersja babki marmurkowej przeniesiona do gofrownicy. Są leciutkie i chrupiące i na pewno zasmakują Waszym dzieciom.

  • 40 minut
  • Porcji 16
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto gofrowe

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Gofry marmurkowe

Czasem zastanawiam się co można by zjeść w niedzielny poranek. Najczęściej myślę o czymś niebanalnym, o czymś co sprawi, że z przyjemnością usiądę do porannej kawy. A gofry akurat zawsze kojarzyły mi się z cudownymi porankami, bo to Nasze polskie morze. Przepyszne gofry z śmietaną i frużeliną. Dlaczego też nie poeksperymentować i zrobić własne gofry marmurkowe?

Pamiętam jak byłem w Świnoujściu i natknąłem się tam na rewelacyjną kawiarnie Czuć miętąTo u nich pierwszy raz zobaczyłem gofry w innym wydaniu. Nie były tylko na słodko, ale również słone wersje były dostępne. Wbrew pozorom cena nie odbiegała aż nadto od tych z budki, bo zaledwie o 3 zł droższe, jednak sposób podania zdecydowanie rekompensował wyższą cenę. Zachęcam Was również do tworzenia własnych kompozycji smakowych.

Gofry marmurkowe to coś innego, czekoladowa część ma w sobie oreo, dzięki czemu ma bardziej wyraźny smak kakao. A do białej części dodałem kokos, bo co lepiej pasuje do czekolady niż kokos? Jeżeli nie przepadacie za kokosem zawsze możecie go pominąć.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie ciasta

W misce wymieszaj razem: żółtka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Ja użyłem do tego miksera i w sumie też Wam to polecam. Podziel ciasto na 2 części. Do 1 części dodaj kakao i oreo, a do 2 kokos.

2
Zrobione

W misce miksera ubij na sztywną pianę białka z odrobiną soli. Dodaj połowę do ciemnej masy a 2 część do jasnej. Wszystko delikatnie wymieszaj.

3
Zrobione

Na nagrzanej gofrownicy porozrzucaj kleksy na zmianę jasnego i ciemnego ciasta. Piecz aż do chrupkości.
Do dekoracji wykorzystaj owoce oraz śmietanę ubitą na sztywno.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Wafelkowiec
poprzendi
Wafelkowiec
następny
Mini babki cynamonowe
Wafelkowiec
poprzendi
Wafelkowiec
następny
Mini babki cynamonowe

Dodaj komentarz