0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Gofry
2 szt. jajka
4 łyżki brązowy cukier
2 szkl. mąka pszenna
2 szkl. mleko
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki soda oczyszczona
szczypta sól
1/3 szkl. olej
Farsz i dekoracja
200 ml śmietana 36%
3 szt. jabłka
2 łyżki brązowy cukier
1 łyżka golden syrop
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka imbir
1 łyżeczka masło

Gofry z smażonymi jabłkami

To są smaki z Gdańska i Sopotu, właśnie dlatego uwielbiam Nasze polskie morze. W jakich odsłonach wy lubicie najbardziej gofry?

  • 30 minut
  • Porcji 4
  • Średnie

Składniki

  • Gofry

  • Farsz i dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

O jejku, to już ten czas? Czas kiedy tonę w przepisach nafaszerowanych jabłkami? No tak, to ten czas!  Uwielbiam szarlotkę i wszelakie odmiany tego deseru. Na kruchym cieście, na cieście biszkoptowym, a kruszonka, mmmmmm. To na prawdę musi być pyszność.
Jednak nie będę ukrywać, ten przepis to taki przełom drobny. Jest to wspomnienie moich wakacji w Świnoujściu gdzie dziennie faszerowałem się goframi, a z drugiej strony jest to początek nowego okresu. Nie mówię tutaj tylko o jesieni. Jest to właśnie pierwszy przepis, który został dodany w pełnym przemyśleniu i skupieniu w nowiutkim i czyściutkim gabinecie. Mam nadzieję, że będzie to moje nowe miejsce gdzie będę mógł częściej i więcej dodawać przepisów dla Was. Bo właśnie po to, to robię. By z Wami dzielić się moją pasją.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Gofry

Oddziel żółtka od białek i zmiksuj żółtka z pozostałą częścią składników. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj białka do masy jajecznej, jednak rób to stopniowo, najlepiej na 3 rzuty. Całość wymieszaj dokładnie lecz delikatnie przy użyciu szpatułki. Gofry piecz w nagrzanej maszynie przez 4 minuty aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.

2
Zrobione

Do cukru, cynamonu, imbiru oraz miodu dodaj roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej mieszanki dodaj jabłka pokrojone w księżyce i wszystko ponownie dokładnie wymieszaj. Wszystko przerzuć na nagrzaną patelnię i smaż przez około 5 minut, aż ładnie się cukier skarmelizuje a jabłka zezłocą.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Babeczki z karmelizowaną pomarańczą
następny
Jabłecznik różyczkowy
poprzendi
Babeczki z karmelizowaną pomarańczą
następny
Jabłecznik różyczkowy

Dodaj komentarz