0 0
Gorąca czekolada z nutą pomarańczy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
200 g czekolada gorzka
250 ml mleko
100 ml śmietana 30%
0,5 łyżeczki imbir
50 ml sok pomarańczowy
1 szt. laska cynamonowa
1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy

Wolicie kakao czy gorącą czekoladę?

  • 15 minut
  • Porcji 2
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

To już chyba prawdziwa zima. Na zewnątrz -15 stopni, w kominku drewienko się pali i nastał ten powolny wieczór, gdzie człowiek nie wie co ze sobą zrobić, bo na zewnątrz za zimno by gdziekolwiek wyjść a w domu nie ma się ochoty na nic. W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po książkę, a do książki pasuje idealnie gorąca herbata, albo rozgrzewająca czekolada. Po co liczyć kalorie, kiedy w zimowy wieczór potrzebujemy ich zdecydowanie więcej.

(Visited 111 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W garnuszku zagrzej mleko i śmietanę z laską cynamonu. Dodaj połamaną czekoladę i rozpuść ją. Dodaj sok pomarańczowy, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Chwilę podgotuj, uważaj by nie przypalić czekolady.

2
Zrobione

Na koniec przelej czekoladę do filiżanek. W sumie całość wystarczy na 4 małe filiżanki i tak najlepiej to rozdzielić bo całość jest bardzo słodka więc tego się nie da dużo wypić (chyba że uwielbiacie słodycz czekolady, która lekko drapie w gardło).

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Bezy truskawkowe
poprzendi
Bezy truskawkowe
następny
Chleb z pesto bazyliowym
Bezy truskawkowe
poprzendi
Bezy truskawkowe
następny
Chleb z pesto bazyliowym

Dodaj komentarz