0 0
Gorąca czekolada z nutą pomarańczy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
200 g czekolada gorzka
250 ml mleko
100 ml śmietana 30%
0,5 łyżeczki imbir
50 ml sok pomarańczowy
1 szt. laska cynamonowa
1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy

Wolicie kakao czy gorącą czekoladę?

  • 15 minut
  • Porcji 2
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

To już chyba prawdziwa zima. Na zewnątrz -15 stopni, w kominku drewienko się pali i nastał ten powolny wieczór, gdzie człowiek nie wie co ze sobą zrobić, bo na zewnątrz za zimno by gdziekolwiek wyjść a w domu nie ma się ochoty na nic. W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po książkę, a do książki pasuje idealnie gorąca herbata, albo rozgrzewająca czekolada. Po co liczyć kalorie, kiedy w zimowy wieczór potrzebujemy ich zdecydowanie więcej.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W garnuszku zagrzej mleko i śmietanę z laską cynamonu. Dodaj połamaną czekoladę i rozpuść ją. Dodaj sok pomarańczowy, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Chwilę podgotuj, uważaj by nie przypalić czekolady.

2
Zrobione

Na koniec przelej czekoladę do filiżanek. W sumie całość wystarczy na 4 małe filiżanki i tak najlepiej to rozdzielić bo całość jest bardzo słodka więc tego się nie da dużo wypić (chyba że uwielbiacie słodycz czekolady, która lekko drapie w gardło).

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Bezy truskawkowe
poprzendi
Bezy truskawkowe
następny
Chleb z pesto bazyliowym
Bezy truskawkowe
poprzendi
Bezy truskawkowe
następny
Chleb z pesto bazyliowym

Dodaj komentarz